Gemeente scoort 100% bij kwalitatieve beoordeling BRP

20 januari 2015

Gemeente Goeree-Overflakkee scoort hoog bij kwalitatieve beoordeling Basisregistratie Personen (BRP) In 2014 zijn alle gemeenten in Nederland voor de eerste keer onderworpen aan een Audit Nieuwe Stijl voor de kwaliteit van de Basisregistratie Personen en Reisdocumenten (voorheen de Gemeentelijke Basisadministratie). Een audit is een onafhankelijke beoordeling om de activiteiten en de resultaten van een organisatie te onderzoeken en te evalueren.

Bij dit onderzoek wordt gekeken naar zowel de inhoud van de Basisregistratie Personen (BRP) als de processen rondom de beveiliging van persoonsgegevens en de privacy bewaking. De portefeuillehouder Dienstverlening, wethouder Marnix Trouwborst, is er trots op dat Goeree-Overflakkee zo goed heeft gescoord in deze audit.

“Het totale bestand met 48.000 persoonslijsten is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gecontroleerd. Daarbij scoorde Goeree-Overflakkee op het ijkmoment 99,99 % (de norm is 99,5 %), dit is later zelfs gecorrigeerd in 100%”, aldus de wethouder.

Foutloos
Een foutloos bestand is bijzonder en ook opmerkelijk, temeer omdat na de herindeling van  januari 2013 een achterstand moest worden weggewerkt. Met deze score staat Goeree-Overflakkee bovenaan in de lijst van Zuid-Hollandse gemeenten en bovenaan in de lijst van gemeenten van vergelijkbare omvang.

Naast de Audit Nieuwe Stijl moeten gemeenten ook een zogenaamde zelf-evaluatie uitvoeren voor de BRP-processen. De zelfevaluatie BRP vervangt de driejaarlijkse GBA-audit. In het onderzoek wordt gekeken naar de zogenaamde BRP-processen. Dit zijn:

  • de inrichting van de basisregistratie;
  • de werking van de basisregistratie;
  • de beveiliging van de basisregistratie;
  • de verwerking van gegevens in de basisadministratie (BRP-gegevens) voor zover het om de gemeentelijke voorziening gaat of voor zover het college verantwoordelijk is voor de bijhouding.

Bij deze zelf-evaluatie scoorde de gemeente Goeree-Overflakkee 98% op de Basisregistratie Personen en 95% op de Reisdocumenten. Ook dit zijn zeer hoge scores in relatie tot de norm (90%) en de scores van de andere gemeenten in Nederland.