Provincie geeft informatiekrant uit over herindeling

6 oktober 2009

Deze week ontvangen alle inwoners van Goeree-Overflakkee een informatiekrant over de voorgenomen herindeling van de gemeenten op Goeree-Overflakkee. In deze krant legt gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls uit, wat er allemaal komt kijken bij een herindeling. De procedure hiervoor is wettelijk vastgelegd. In de wet Arhi (Algemene Regels Herindeling) staat stap voor stap beschreven wat er moet gebeuren, als gemeenten worden heringedeeld. In deze informatiekrant komen verder aan het woord de vier burgemeesters van de desbetreffende gemeenten. Burgemeester G. v.d. Velde-de Wilde verkondigd met verve het (meerderheids)standpunt van de gemeenteraad van Goedereede: ‘Wij blijven voor zelfstandigheid’.

Ook Ellen Mastenbroek van ‘Ouddorp bouwt voor jong en oud’ vindt de herindeling geen goed idee: ‘Ik vraag me af wat de bevolking ervan vindt’, zo laat zij weten. Als de Arhi-procedure loopt volgens planning dan zou er, volgens het tijdpad van de provincie, in november 2012 verkiezingen zijn voor een nieuwe gemeente en is de start van de gemeente vanaf 1 januari 2013 een feit. Vragen over de herindeling kunnen gemail worden naar: herindelinggoeree-overflakkee@pzh.nl.

Gemeentelijke herindeling Goeree-Overflakkee
In de krant lezen we ondermeer:
Eén gemeente op Goeree-Overflakkee, dat is de wens van de Provincie Zuid-Holland. De gemeenten Dirskland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee zullen in dat geval opgaan in één nieuwe gemeente. Maar voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. In dit artikel leest u hoe een gemeentelijke herindeling in zijn werk gaat en hoe u uw stem kunt laten horen.

Niet over een nacht ijs
Een gemeentelijke herindeling komt niet zomaar tot stand. Eerst moeten het provinciebestuur en de gemeentebesturen intensief overleggen. Voor dat overleg trekt de wet maximaal een halfjaar uit; voor Goeree-Overflakkee is dat van 15 september 2009 tot 15 maart 2010. Dat lijkt misschien lang, maar het is nodig om goed antwoord te geven op veel vragen. Is één gemeente inderdaad de beste oplossing voor de toekomst? Hoe ziet de nieuwe gemeente er precies uit? Passen de gemeenten goed bij elkaar? Wat moet de nieuwe gemeente allemaal doen? Hoe ziet de financiële toekomst voor de nieuwe gemeente eruit? De antwoorden op die vragen komen terecht in het zogenaamde herindelingsontwerp. Dat is een plan waarin staat hoe de nieuwe gemeente eruit komt te zien.

Herindelingsontwerp
In april 2010 wil het provinciebestuur het herindelingsontwerp klaar hebben. Het provinciebestuur stuurt dit ontwerp samen met een verslag van het overleg met de gemeenten naar de gemeenteraden en de minister van Binnenlandse Zaken. Zo wordt duidelijk welke keuzes het provinciebestuur heeft gemaakt. De gemeenten leggen dit herindelingsontwerp ter inzage. Iedereen kan dan zijn of haar zienswijze aan het provinciaal bestuur laten weten. Ook de gemeenteraden maken hun zienswijze op het ontwerp kenbaar aan de provincie.

Wat doet de provincie met uw stem?
In de zomer van 2010 bestudeert het provinciebestuur alle reacties die zijn binnengekomen op het herindelingsontwerp. Dat kan uw reactie zijn, maar ook de reactie van bedrijven, instanties en uw gemeenteraad. Met al die zienswijzen in gedachten stelt het provinciebestuur een herindelingsadvies op. Daarvoor heeft het vier maanden de tijd. Het advies zal uiterlijk in november 2010 vastgesteld worden door Provinciale Staten. Daarna stuurt de provincie het advies naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vanaf dat moment is de minister aan zet.

Naar de Tweede en Eerste Kamer
De minister zet het herindelingsadvies om in een wetsvoorstel en legt dat eerst voor aan de Tweede Kamer. Als die in meerderheid instemt met het voorstel van de minister gaat het wetsvoorstel naar de Eerste Kamer. Als die ook in meerderheid instemt is de herindeling op 1 januari daaropvolgend een feit. De behandeling in de Tweede en Eerste Kamer duurt ongeveer anderhalf jaar. Op z’n vroegst zal de nieuwe gemeente dan in 2013 van start gaan. In november 2012 kunt u dan naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad.

Bron: Informatiekrant over herindeling op Goeree-Overflakkee van de PZH