In de commissievergadering Publiekzaken van donderdag 16 juni j.l. vroeg SGP-raadslid C.G.M. Grinwis aandacht voor de problematiek rondom het gebruik van alcohol door jongeren. Aanleiding hiervoor was de brief die de raad had ontvangen van het burgerinitiatief ‘Vroeg op stap’. Dit initiatief, wat in West-Friesland is begonnen, heeft geleid tot een daling van de alcoholconsumptie. Doordat horecagelegenheden eerder sluiten, komen jongeren gemiddeld iets vroeger thuis en is de alcoholconsumptie gedaald. Een deel van de jongeren is duidelijk anders over het drinken van alcohol gaan denken.
Regelmatig komt de verslavingsproblematiek aan de orde. Zo is in april de aangescherpte visie en missie met betrekking tot verslavingsproblematiek en uitwerking project gezonde slagkracht aan de orde geweest. De missie die daarin werd verwoord is als volgt “Wij werken aan het voorkomen en verminderen van problemen rondom het gebruik van alcohol en drugs op Goeree -Overflakkee”. Juist daarom kan het initiatief: ‘Vroeg op stap’, van grote waarde zijn, aldus de SGP-er.
‘Het alcohol en drugs probleem is zeker geen lokaal probleem’, zegt raadslid Grinwis. ‘Daarom is er vanuit een burger initiatief geprobeerd dit middels landelijke wetgeving te veranderen. In den Haag was er echter onvoldoende draagvlak om tot landelijke wetgeving te komen. Weliswaar komt er geen landelijke sluitingstijd maar toch is er wel een doorbraak bereikt. De Gemeente krijgt meer instrumenten om de horeca beperkingen op te leggen die ten goede komen aan de gezondheid en bescherming van onze jongeren’.
De SGP vindt dat de gemeente in het kader van het lokaal gezondheid en veiligheidsbeleid een grote verantwoordelijkheid heeft voor de jeugd. Het is daarom essentieel dat de gemeente het voortouw neemt bij het uitvoeren en toezicht houden op de naleving van de drank en horeca wet. De SGP-er vroeg zich af hoe andere fracties tegenover dit initiatief stonden. Ook wilde hij weten hoe het huidige beleid overeenkomt met de uitgangspunten van het initiatief “vroeg op stap”. Daarnaast vroeg hij zich af of het college mogelijkheden ziet om dit standpunt mee te nemen en te verwerken in het gezondheids- en veiligheidsbeleid van de gemeente.
Hoewel de zorgen m.b.t. het alcoholgebruik worden gedeeld, zien de overige partijen vooralsnog geen aanleiding om het beleid te veranderen. Wel wordt het initiatief sympathiek genoemd maar wacht men liever eerst de resultaten van de huidige pilot af.
Bron: SGP-fractie Goedereede