SGP wil nieuwe wijk Goedereede snel oppakken

6 december 2011

De SGP-fractie wil voorgang houden in de projecten die in Goedereede op stapel staan. Bij de presentatie van de plannen voor een uitbreiding van de Nieuwe Oostdijk in Goedereede bleek dat duidelijk. Initiatiefnemer Estate Invest presenteerde voor het eerst de plannen in de commissie Grond Gebied Zaken. Het plan bevat zo’n 150 woningen die komen te liggen in een unieke afronding van het gebied. Door de dreigende herindeling zou e.e.a. op de lange baan worden geschoven. De SGP-fractie vindt dat een ongewenste ontwikkeling en wil juist inzetten op het doorpakken van plannen om te zorgen dat eigen burgers in hun eigen stad kunnen blijven wonen.

De heer Bron van Zeelenberg Architecten presenteerde namens Projectontwikkelaar Estate Invest de plannen voor een afronding van de Nieuwe Oostdijk in Goedereede. Een prachtig plan met een knipoog naar de open polder. In het plan kunnen zo’n 150 woningen komen met meer dan 40% sociale woningbouw. Duidelijk is gedacht aan de starters en eengezinswoningen.

Deze ontwikkeling is nog niet genoemd in de woningbouwprioritering, zoals die in de gemeenteraad van 13 oktober 2011 is vastgesteld. Het college geeft aan dat het doel van de visie niet is om direct tot ontwikkeling van het plan te komen, maar een status te geven voor de toekomst, zodat het plan pas na 1 januari 2013, bestemmingsplanmatig kan worden opgepakt en uitgewerkt. Juist tegen deze gedachte verzet de SGP-fractie zich. Hiervoor zijn in de commissie een aantal redenen aangevoerd.

Zo legde woordvoerder P.C. Grinwis een aantal zaken voor aan de commissie en college: ‘We hebben een toekomstvisie, waarin deze locatie is opgenomen, het is geregeld in de Provinciale Structuurvisie (de contouren zijn ingevuld), er is een groot gebrek aan starterswoningen, het is geen inbrei locatie, dus snel in te vullen’. Daarnaast wees hij op het gevaar dat het fenomeen ‘krimp’ gebruikt gaat worden om e.e.a. in de toekomst anders te gaan invullen. Nu kan de gemeente nog iets betekenen voor de eigen burgers en na 1 januari 2013 (de datum waarvan het Kabinet vindt dat de gemeente moet worden heringedeeld) moet dit maar worden afgewacht of de nodige prioriteit daar aan gegeven gaat worden. Ook andere fracties gaven met gelijke bewoordingen weer wat hun gevoelen was. Overigens gaf wethouder Tollenaar aan dat hij op de inhoud niet van de commissie verschilde.

Ook de uitvoering van het Verkeer Circulatie Plan komt met deze plannen dichterbij. De wens van de SGP-fractie voor een tweede robuuste ontsluiting via de Vissersweg is namelijk meegenomen in de planontwikkeling. Op 22 december zal de visie worden vastgesteld door de gemeenteraad. Wel gaven alle commissieleden aan dat de wens leeft om het plan zo spoedig mogelijk op te pakken en niet te wachten tot 1 januari 2013.