De gemeenteraad van Goedereede nam donderdag 26 januari een motie aan waarin de raad haar zorgen uitspreekt over de ingangsdatum van een mogelijk fusie van de 4 gemeenten op het eiland Goeree-Overflakkee. De motie werd ingediend door de 4 partijen (SGP, VGB, PvdA en ChristenUnie), die herindeling niet zien zitten. Indien onverhoopt het wetsvoorstel inzake gemeentelijke herindeling van Goeree-Overflakkee daadwerkelijk bij de Tweede Kamer wordt ingediend wordt de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opgeroepen de ingangsdatum van de gemeentelijke herindeling van Goeree-Overflakkee vast te stellen op 1 januari 2014. Hiermee wil Goedereede voorkomen dat de behandeling in de Tweede Kamer een schijnvertoning wordt en er nodeloos veel geld over de balk wordt gegooid.
De gemeenteraad van Goedereede heeft op 10 november 2011 besloten mee te gaan werken aan de voorbereiding van de nieuwe gemeente, onder uitdrukkelijke mededeling dat het noodgedwongen gaan participeren in de voorbereiding van de nieuwe gemeente zeker niet inhoudt dat de gemeente Goedereede haar verzet tegen de gedwongen herindeling Goeree-Overflakkee staakt.
Arhi-wetgeving
De raad van Goedereede heeft eerder aangegeven dat zij zich gedwongen voelde door het kabinet om mee te gaan werken aan de noodzakelijke voorbereidingen. Volgens de toenmalige minister Donner, was de beslissing van het kabinet, het moment om de voorbereidingen te gaan treffen. De Arhi-wetgeving is daar echter niet duidelijk in. De Arhi-wet lijkt dan ook niet te werken voor gemeenten die gedwongen worden om samen te voegen. Aan de ene kant wordt er verlangt dat er wordt meegewerkt, terwijl de formele beslissing door de Tweede en Eerste Kamer nog niet zijn genomen. Aan de andere kant kan een gemeente zich blijven verzetten tegen de gedwongen fusie. ‘Nu al veel geld uitgeven, voor iets wat misschien niet doorgaat is dan ook onverantwoord’, aldus de SGP-fractie.
Strijdig
Naar het oordeel van de gemeenteraad van Goedereede is het wetsvoorstel strijdig met zowel het oude als het nieuwe Beleidskader gemeentelijke herindeling, alsmede met het Regeerakkoord Vrijheid en Verantwoordelijkheid en dat -als het wetsvoorstel al bij de Tweede Kamer wordt ingediend- er gelet op de tijdens de behandeling van het nieuwe Beleidskader gemeentelijke herindeling aangenomen moties er een stevige discussie mag worden verwacht in de Tweede Kamer over deze gedwongen herindeling van bovenaf.
Terughoudend
Daarom vindt de SGP dat er alle reden is om terughoudend te zijn met het verstrekken van opdrachten en het maken van kosten zolang er nog geen duidelijkheid is over de gemeentelijke herindeling van Goeree-Overflakkee. Immers de gemeente Goedereede hecht grote waarde aan het zelfstandig blijven van de gemeente Goedereede.
Schijnvertoning
Van de gemeenteraden en colleges van burgemeester en wethouders wordt, naast de reeds genomen besluiten, op korte termijn zwaarwegende besluiten verwacht over zaken als de Maatschappelijke Agenda, de Contourenschets, de werving en selectie van de beoogd gemeentesecretaris en de beoogd griffier, de ICT en de huisvesting van het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie. Dit zijn besluiten, waar grote geldbedragen mee gemoeid zijn en verplichtingen uit voortvloeien. ‘De behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer dreigt dan een schijnvertoning te worden, een situatie waar de gemeenteraad van Goedereede al eerder aandacht voor heeft gevraagd en zijn zorg over heeft uitgesproken’, zo staat in de motie.
Risico’s
Verder wijzen de partijen erop dat bij handhaving van de ingangsdatum 1 januari 2013 er een onverantwoorde tijdsdruk wordt gelegd op de besluitvorming van een aantal fundamentele en financieel zware beslissingen (bij voorbeeld ICT en huisvesting), waardoor de zorgvuldigheid ernstig geweld wordt aangedaan en er grote financiële risico’s worden genomen. Dat geldt ook voor de feitelijke uitvoering van tal van zaken (onder meer omdat voor een aantal zaken nog procedures moeten worden doorlopen) er tijdnood dreigt bij handhaving van de ingangsdatum van 1 januari 2013.
Ook vindt de raad dat er in redelijkheid niet verwacht kan worden dat er voorbereidingen worden getroffen voor verkiezingen zolang er nog grote onduidelijkheid bestaat over, en de uiteindelijke inhoud van de gemeentelijke herindeling.
De motie zal op korte termijn ter kennis worden gebracht bij:
- de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw mr. drs. J.W.E. Spies;
- de gemeenteraden en de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, met de oproep het verzoek om uitstel te ondersteunen;
- de Stuurgroep herindeling Goeree-Overflakkee;
- de Tweede Kamer der Staten-Generaal;
- de Vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer;
- Provinciale Staten van Zuid-Holland;
- Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland;
Bron: SGP fractie Goedereede