Goedereede verzoekt Tweede Kamer wetsvoorstel herindeling te verwerpen

13 maart 2012

Onlangs is het wetsvoorstel tot herindeling van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee aan de Tweede Kamer aangeboden. De vaste commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer bood de betrokken gemeenten de gelegenheid om commentaar in te zenden op het wetsvoorstel. De gemeente Goedereede maakte van deze gelegenheid gebruik om te verzoeken het wetsvoorstel te verwerpen of in ieder geval de gemeente Goedereede buiten de herindeling te houden. Naar aanleiding van het wetsvoorstel tot samenvoeging van de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee tot één gemeente Goeree-Overflakkee, zond Goedereede opnieuw een reactie naar Den Haag. De vele eerder verzonden brieven konden het herindelingsproces tot nu toe niet stoppen, dit tot ontstemming van Goedereede.

De gemeente heeft tal van argumenten waarom zij zelfstandig wenst te blijven, waaronder:

  • Het herindelingstraject is niet zorgvuldig verlopen en is strijdig met het door het kabinet vastgestelde beleid in het Beleidskader gemeentelijke herindeling.
  • Er is geen bestuurlijk, noch maatschappelijk draagvlak voor de herindeling. Ook is er geen enkele urgentie voor het halsoverkop samenvoegen van de gemeenten.
  • Goedereede is financieel gezond en beschikt over meer dan voldoende bestuurskracht om de huidige en toekomstige opgaven als zelfstandige gemeente goed te kunnen volbrengen.
  • Het zelfstandig blijven van Goedereede biedt de meeste garantie dat er aandacht blijft voor de specifieke identiteit op de Kop van Goeree en dat belangrijke zaken als recreatie/toerisme en visserij de aandacht blijven krijgen.
  • Herindeling gaat de afstand tussen overheid en burger nodeloos vergroten.

De gemeente Goedereede pleit er in haar brief aan de vaste commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer voor haar zelfstandigheid te behouden en roept op het wetsvoorstel tot herindeling van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee te verwerpen. Goedereede heeft geen bezwaar tegen een samenvoeging van de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, en staat open voor samenwerking met die nieuwe gemeente.

Bron: Gemeente Goedereede.