Kamerleden in gesprek met burgers over herindeling

23 maart 2012

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken bracht op vrijdag 23 maart 2012 een werkbezoek aan Goeree-Overflakkee. Het bezoek vondt plaats in het kader van de behandeling van een wetsvoorstel tot samenvoeging van de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharmis en Oostflakkee. Aansluitend was er vanaf 14:30 uur in recreatiecentrum De Staver te Sommelsdijk een hoorzitting over de herindeling. Daarin spraken de leden met groepen burgers, organisaties, en de colleges van B&W en gemeenteraden van de betrokken gemeenten. Kamerleden gingen eerder die morgen in gesprek met burgers in Ouddorp. Naast het burgercomite herindeling Nee, sprak ‘s middags burgemeester G.J. van de Velde-de Wilde de commissie toe.

Onderstaand treft u de aan inspraakreactie van burgemeester G.J. van de Velde-de Wilde.

Geachte voorzitter, leden van de vaste commissie Binnenlandse Zaken,
Het is u bekend dat deze voorgenomen, gedwongen herindeling niet wordt toegejuicht door onze gemeente. Een overgroot deel van onze inwoners en het gemeentebestuur is hier op tegen. Wij zijn van mening dat de argumenten die zouden pleiten voor deze gedwongen herindeling, onvoldoende hard zijn.

Gemeente Goedereede is een bestuurskrachtige gemeente, die financieel meerjarig gezond is, die een eigen belastingcapaciteit heeft en zich voortdurend ontwikkelt voor de toekomst. Onze gemeente telt circa 11.500 inwoners, maar de praktijk is, meegerekend de 25.000 bedden in de recreatieve sector, dat het zeker gemiddeld boven de 20.000 inwoners bedraagt. Onze ambtelijke organisatie is daar ook op afgestemd en kent weinig tot geen verloop.

En ook het vervullen van vacatures is voor ons nooit een probleem gebleken. Ons bestuur en de ambtelijke organisatie zijn extern gericht en betrekken bij beleidsvoorbereiding en uitvoering altijd de betreffende partijen en organisaties.

Gemeente Goedereede hecht heel veel waarde aan de korte lijnen tussen onze inwoners en de politiek.

Wij bereiden ons voor op de nieuwe wettelijke taken en treden die tegemoet vanuit het perspectief van samenwerking, zowel met de gemeenten op dit eiland als met vele gemeenten en organisaties daarbuiten.

Voor deze nieuwe taken zijn de uitgangspunten in samenwerking al aan het papier toevertrouwd, voor de Wet werken naar vermogen, herstructurering van onze sociale werkvoorziening binnen de gemeenschappelijke regeling Binnenhof

Voor de decentralisatie van de jeugdzorg trekken we op met regio’s buiten dit eiland en de aansluiting met Passend Onderwijs wordt in gezamenlijkheid met het onderwijsveld opgepakt. Ook de vorming van de RUD is hier netjes afgerond.

Kortom ook voor de toekomst is Goedereede er klaar voor, niet als solo speler maar gericht op samenwerking en regionaal belang.

De Raad van State typeert ons als een kleine gemeente die een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. Wij zijn trots op die typering en zien onze zienswijze daarin bevestigd. Het stelt ons steeds teleur, dat er telkenmale wordt verondersteld dat wij voor de toekomst niet berekend zouden zijn op onze taken. Ook stelde de Raad van State de vraag waaruit dat dan zou blijken. Tot op de dag van vandaag komt er op die veronderstellingen en op die vraag geen antwoord.

Want de door u genoemde urgente dossiers waterkwaliteit, verzilting, waterberging etc. zijn alle dossiers waar wij afhankelijk zijn van rijksbeslissingen. U heeft dat nadrukkelijk vanmorgen in Ooltgensplaat gehoord. Lokaal zijn wij het in gezamenlijkheid al eens geworden over de keuzes die gemaakt moeten worden, het eiland wil een zout Volkerak-Zoommeer en extra waterberging in de Grevelingen met een getijdencentrale als kers op de taart.

Het krimp dossier, waarvan op het eiland nauwelijks sprake is, wordt door ons benaderd zoals aanbevolen in het rapport van het ministerie, nl. Investeren en faciliteren.

Ik gaf u vanmorgen onze projectenlijst. Miljoenen aan investeringen zullen er de komende jaren plaatsvinden. En dat genereert werkgelegenheid, wonen en recreëren.

Het blijft voor gemeente Goedereede en voor de regio van groot belang dat er geïnvesteerd blijft worden in ons toeristisch recreatief product. Immers die 2,2 mln. overnachtingen genereren inkomsten en vragen ook kwaliteit en vernieuwing. En de visserijcluster mag niet vergeten worden.

De huidige herindelingdiscussie is mede ook gezien vanuit de huidige financiële perikelen en verdere bezuinigingen onverantwoord. De ervaring leert inmiddels dat herindelingen niet leiden tot een kostenefficiëntie, en dit betekent een nog verdere bezuiniging op de dienstverlening, in tegenstelling tot de verwachtingen die gewekt worden bij de burger.

Nu al moeten we projecten in de wacht zetten vanwege voorbereidingsactiviteiten voor de fusie. En de ambitie van de nieuwe organisatie kan niet hoger worden gesteld dan starten met de basis processen op 1 januari a.s. Dit geeft aan dat de nieuwe organisatie zeker enkele jaren nodig zal hebben om op een niveau te komen waarop er weer doorontwikkeld kan worden.

Voor ons als gemeente Goedereede is het absoluut onverteerbaar dat wij worden gedwongen tot herindeling. Dit terwijl, getuige recente dossiers bij het kabinet dan wel in uw kamer, andere gemeenten niet worden gedwongen maar steeds tot maatwerk wordt overgegaan. Er wordt met meerdere maten gemeten en dat lijkt op partij politieke willekeur. Hoe je er ook over denkt, dit is een slechte zaak voor het imago en betrouwbaarheid van de overheid.

In het huidige beleidskader, is urgentie nog meer ondergeschikt gemaakt aan draagvlak. In de dossiers die recent nu langs zijn gekomen wordt aan draagvlak veel waarde gehecht, waarom niet aan het draagvlak onder onze inwoners? Wij roepen u in herinnering de dossiers, Renswoude-Scherpenzeel-Woudenberg, Bergen-Mook en Middelaar-Gennep, de Gooi en Vechstreek (Bussum) en nu recentelijk weer de Krimpenerwaard.

Kortom voorzitter, ik sluit af met de indringende oproep aan u als kamerleden om goed naar de inhoud van dit dossier te kijken en met ons te constateren dat het middel van gedwongen herindeling voor de opgave die er ligt voor dit gebied veel te hoog is ingezet en dat maatwerk ook hier geleverd zou moeten kunnen worden om recht te doen aan de posities.

Wij gaan ervan uit dat u het voorstel uiteindelijk zult verwerpen dan wel zult amenderen, zodat er een gemeente van bijna 40.000 inwoners ontstaat en een gemeente van in theorie 11.500 maar in de praktijk ruim 20.000 inwoners.

En die twee gemeenten zullen uitstekend met elkaar samenwerken omdat door de huidige samenwerking al heel wat dossiers met name financieel door de vier gemeenten worden gedragen en dat dat dus ook voor de toekomst geen vraag meer is, maar een gegeven.

Dank voor uw aandacht!

Bron: Gemeente Goedereede.