Tweede Kamer stemt voor herindeling Goeree Overflakkee

18 april 2012

Nadat eerst maandagmiddag en -avond de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zich had uitgesproken voor de fusie van de vier gemeente op Goeree-Overflakkee, stemde de Tweede Kamer dinsdag in met deze omstreden herindeling. De fracties van de SGP, ChristenUnie, SP en PVV zagen liever dat Goedereede zelfstandig bleef en stemden dus tegen het voorliggende wetsvoorstel.

De SGP, ChristenUnie, SP en PVV vonden het geen goed idee om een gezonde en sterke gemeente gedwongen mee te laten doen met een fusie. De SGP-voorman v.d. Staaij deed dat in de lijn met het landelijk verkiezingsprogramma van zijn partij en de motie die hij hierover eerder indiende. In de motie, die overigens door de Tweede Kamer is aangenomen, wordt aangegeven dat gemeenten niet gedwongen gefuseerd mogen worden, tenzij er zeer zwaarwegende redenen voor zouden zijn. Die zijn volgens v.d. Staaij niet aanwezig. De heer van Raak van de SP, vond dat een dergelijke fusie zou moeten rekenen op draagvlak van de burgers, en die is er niet, aldus de SP-er. Voor Goedereede is het duidelijk: van de 60% is 89% duidelijk niet voor. Voor de andere drie gemeenten is het onduidelijk wat het draagvlak is. In sommigen gemeenten is 0,3% v.d. bevolking geraadpleegd. Hij pleitte om alsnog een raadpleging te doen en als er draagvlak is, de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee samenvoegen. Ook de PVV kon zich niet vinden in de voorgenomen herindeling, evenals de Christenunie, zij het met uiteenlopende argumenten. Volgens CU-Kamerlid Wiegman was het nee van haar partij geen stem tegen Middelharnis, Dirksland en Oostflakkee of een steunbetuiging aan Goedereede. “Onze kritiek richt zich op de manier waarop de minister het wetsvoorstel heeft getoetst. Er is hier sprake van een schijn van willekeur, omdat in verschillende dossiers van herindeling verschillende criteria zijn gehanteerd”, aldus Wiegman.

De voorstanders VVD, CDA, D66 en PvdA vonden dat er wel duidelijk urgentie aanwezig was om de herindeling door te zetten. Ook minister Spies benadrukte dat. Zij vond dat zaken als o.a. de bouw van een getijdencentrale en het zetten van Windmolens op het eiland moeilijk te realiseren zijn met 4 gemeenten. Haar voorganger, de heer Donner, had uitdrukkelijk aangegeven dat hij het argument: meedoen met de voorbereidingen in het kader van de ARHI procedure, niet zou gebruiken om de samenvoeging door te zetten. Helaas was ook dit een argument die de minister gebruikte om maar vooral door te gaan. Daarnaast beweerde de minister dat de 3+1 variant goed was onderzocht. Het tegendeel is, volgens de aanwezige raadsleden uit Goedereede, waar. Goedereede heeft daar de kans niet voor gehad, omdat het idee direct werd afgeschoten.

Daarnaast was het de vraag welk beleidskader er nu door het kabinet werd gevolgd, het nieuwe of het oude. Dat dit niet uitmaakte bleek wel uit de argumenten van dhr. Heijnen (PvdA). Hij toetste niet aan de beleidskaders maar trok zijn eigen plan.

Wat nu rest is de behandeling van het wetsontwerp door de Eerste Kamer. Dit zal nog voor het zomerreces gebeuren. Als de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel zullen er DV in november 2012 verkiezingen zijn op Goeree-Overflakkee voor de 29-zetels tellende nieuwe gemeenteraad per 1 januari 2013.