In de bijzondere raadsvergadering van donderdagmiddag 20 december werd stil gestaan bij het opgaan van de gemeente Goedereede in de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. Diverse sprekers memoreerden hun ervaringen vanuit verschillende invalshoeken. Naast de fractievoorzitters spraken ook loco-burgemeester Tollenaar, en de wethouders Feller en Tuk. In deze raad werd SGP-er T. Human Koninklijk Onderscheiden als lid in de orde van Oranje Nassau. Ook de eerste en laatste griffier van gemeente Goedereede, Dick Koppenol, sprak deze middag. Lees verder de toespraak vanuit de SGP-fractie…
Geachte voorzitter, geacht college en collega raadsleden,
Er is een spreekwoord dat zegt: ‘Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering’. En zo zal menigeen dat ook gaan ervaren. Hoewel de gemeente Goedereede mag functioneren tot 31 december van dit jaar nemen we vandaag, 20 december 2012, in formele zin afscheid. Een afscheid met veel herinneringen aan de plezierige samenwerking tussen de diverse fracties onderling, de verschillende colleges van B&W, de diverse burgemeesters en die vele honderden ambtenaren die de gemeente Goedereede mochten dienen. In het bijzonder willen we de bodes bedanken die altijd voor ons klaar stonden en zorgden dat de koffie klaar stond als we als fractie (2x per maand) bijeenkwamen. Uiteraard mogen we daarbij niet vergeten onze eerste en laatste griffier, Dick Koppenol. Voor raad en daad rondom het werk in de gemeenteraad konden we bij jouw terecht.
Vanzelfsprekend dank aan alle collega raadsleden voor de prettige samenwerking die er mocht zijn, ondanks de verschillen was er altijd respect voor elkaars standpunten. Ook onze wethouders Frans, Peter en Bert en gemeentesecretaris Henk van Steeg, als ook oud-burgemeester Ger van de Velde, dank voor jullie inzet. Het was jullie nooit teveel als we vragen hadden.
In onze traditionele decembergroet spraken we al van een terugzien en een vooruitzien. Op dit moment mogen we beiden doen.
Terugzien
Om een en ander te illustreren ben ik voor deze toespraak de geschiedenis ingedoken. Als we terugzien op de periode van 1966-2012, dan zien we dat een herindeling altijd veel teweeg brengt bij bestuurders en burgers. Dat is nu zo, en dat was voor 1966 zo. Het plan van minister Toxopeüs om in 1966 te komen tot 4 gemeenten op het eiland ondervond veel verzet op Goeree-Overflakkee. ‘Tweede Kamerlid, de heer Scheps van de P.v.d.A, had zelfs nog veel verder willen gaan en had de dertien gemeenten willen laten verdwijnen om ze in één gemeente te doen opgaan’, aldus de geschiedschrijving.
‘De eerste vergadering van de raad van de nieuwe gemeente Goedereede, is in alle rust verlopen. Ook de wethoudersverkiezing leverde geen moeilijkheden op’, zo vinden we in het verslag wat Eilanden Nieuws maakte van de eerste vergadering. ‘De publieke tribune was druk bezet. gemeentepersoneel, oud raadsleden en de oud-burgemeester woonden de vergadering bij’, zo lezen we verder. Dat was bij de start, en ik mag constateren dat zich dit nu herhaald bij de laatste gemeenteraadsvergadering van die gemeente Goedereede. Daarmee geven de burgers hun betrokkenheid aan bij hun gemeente. Een betrokkenheid die bijzonder is en zich ook vertaalde in de opkomstpercentages bij de verkiezingen.
Met de verkiezing van de heer J. Voogd als wethouder voor de SGP in 1966 startte een onafgebroken periode waarbij de SGP vertegenwoordigd was in het college van Burgemeester en Wethouders. En het is op zijn plaats om die namen nog even te noemen. Vanuit de SGP werden de afgelopen 47 jaar de volgende personen wethouder: de heren Voogd, van Dam, Klepper, Lokker, Admiraal en Tollenaar. Daarnaast heeft een lange periode de heer van Velzen, lid van de SGP, burgemeester mogen zijn. De kiezers waardeerden de inzet van de SGP-fractie en met gemiddeld 33% was de SGP in Goedereede wisselend in de raad vertegenwoordigd met 4 tot 5 zetels. Daarbij willen we dan ook hen die in het stemhokje het rode potlood hanteerden voor de SGP bedanken.
Dat er in de loop der jaren veel veranderd is, ook in gemeenteland, moge duidelijk zijn. Waarnemend burgemeester Verplanke verwoorde het in 1966 nog zo: In tegenstelling tot onze nationale overheid wordt ‘het gemeentebestuur gekenmerkt door een monistische structuur. Bij de gemeente kent men geen scheiding tussen Overheid en volksvertegenwoordiging’. In de gemeente is de volksvertegenwoordiging zelf Overheid”. ‘In een raad behoort geen natuurlijke spanning te bestaan, want het college is een onderdeel van die raad. Het begrip ‘oppositie’ is dan ook intrinsiek vreemd aan het optreden van een raad.’ (einde citaat) Vanaf 2002 deed de dualisering van het gemeentebestuur haar intrede. Vanaf dat moment maakte de wethouders geen onderdeel meer uit van de gemeenteraad en kreeg de raad uitdrukkelijk wel haar volksvertegenwoordigende rol, evenals die van kaderstellend en controlerend. Dat was niet voor iedereen een gemakkelijke rol. Wat de SGP betreft ging het daarbij altijd om het goede te zoeken voor onze burgers. Het belang was en is om goede besluiten te nemen, afgezien in welke vorm dat ook werd gegoten.
Ik wil hierbij onze fractie dank zeggen voor de fijne manier waarop we met elkaar de belangen van Goedereede mochten dienen. Daarbij wil ik uitdrukkelijk ook onze steunfractie en wethouder betrekken voor de fijne samenwerking. Ook het bestuur van onze SGP Kiesvereniging hartelijk dank voor het vertrouwen in de raadsfractie. We mogen terugzien op een periode waarin de belangen van de burgers centraal stond. Wij hebben dat inhoud gegeven middels ons motto: ‘Tot Uw Dienst’. Daarbij was de Bijbel steeds het Kompas.
Nog enkele dagen en het jaar 2012 ligt weer achter ons. Het jaar anno 2012 is een bewogen jaar geweest. Een jaar wat in het teken stond van het nemen van afscheid. Dit jaar werden we in het bijzonder bepaald bij de broosheid van de mens. Tot twee keer toe werd de fractie opgeschrikt door een overlijden van dierbaren in de kring van de fractie. Hierbij denken we aan Hans Klepper en Corrie Tollenaar.
Vooruitzien
Na het terugzien, mag er ook een vooruitzien zijn.
De SGP is dankbaar voor het vele werk wat er gedaan is voor de inwoners van Goedereede. En hoewel de SGP geen voorstander was van herindeling heeft de SGP fractie in Goedereede er vertrouwen in dat met onverminderde inzet de belangen van burgers in Goedereede door de nieuwe SGP-fractie op Goeree-Overflakkee wordt behartigd. Dankbaarheid mocht er zijn voor het behalen van maar liefst 9 zetels in de nieuwe gemeente. ‘Daad bij het Woord’, was het verkiezingsmotto. De SGP wil zich laten leiden door de gouden regel van dit hoogste Woord: God lief te hebben boven alles en de naaste als onszelf. Dat motiveert onze vertegenwoordigers tot het bedrijven van politiek die mens en samenleving perspectief geeft voor de toekomst.
De economische crisis gaat ook een gemeente niet voorbij. In Goedereede kregen we hier al mee te maken. Ook de nieuwe gemeente zal daarmee geconfronteerd worden. Dat betekent nog efficiënter en effectiever en een zuinig beleid voeren. Dienstbaar zijn is een overheidstaak. Als we ons dat realiseren dan dienen we als goed rentmeester zuinig te zijn op waarden en normen, zuinig op onze christelijke identiteit, zuinig op de openbare ruimte en het groen, zuinig op het milieu, zuinig op onze cultuurhistorische nalatenschap, dienstbaar aan ouderen en jongeren, zuinig op de leefbaarheid in de kernen, zuinig op… en vult u zelf maar in.
Van belang is dat burgers betrokken blijven op hun leefomgeving. Dat betekent een grote uitdaging. Daarbij komt ook nog eens dat er behoorlijk wat zaken vanuit de Rijksoverheid naar de gemeenten komen. Ik hoorde gisteren van de heer Klijn dat men inmiddels nadenkt over een vertegenwoordiging vanuit de burgers van de huidige gemeente. Geen dorpsraad, maar stadsraad Goedereede. De kracht is, dat burgers, verenigingen, bedrijven en maatschappelijke instellingen op Goeree-Overflakkee samen met de nieuwe gemeente hun schouders blijven zetten onder tal van zaken om daarmee de samenleving te dienen.
Tot Uw Dienst.
Bron: Toespraak P.C. Grinwis (fractievoorzitter)