In het bijzijn van ruim 40 bestuurders en betrokkenen gaven de Zuid-Hollandse gedeputeerde Weber en de Zeeuwse gedeputeerde Schönknecht het startsein voor een speurtocht voor kinderen in het vernieuwde belevingsbos De Punt. Met deze speurtocht wordt het bos officieel in gebruik genomen. Tegelijkertijd werd daarmee de Bunkerroute geopend. Deze route bevat uitgegraven bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en ligt vlak bij belevingsbos De Punt. Ook stonden de aanwezige bestuurders even stil bij de geheel vernieuwde strandopgangen op de Brouwersdam.
Drie projecten
Alle drie de projecten van het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen werden in 2012 afgerond. Belevingsbos De Punt, de Bunkerroute en de vernieuwde strandopgangen aan de Brouwersdam. Met de officiële opening worden de projecten formeel toegevoegd aan het toeristisch en recreatief aanbod rond de Grevelingen en de Brouwersdam, dat daarmee een flinke impuls krijgt. Deze projecten passen binnen de ontwikkelingsvisie van Zicht op de Grevelingen en de Economische Visie op de Brouwersdam. Ze zijn het resultaat van de goede samenwerking tussen de gemeenten Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland, Provincie Zuid-Holland, de Provincie Zeeland en het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen. Gedeputeerde Schönknecht: “De versterking van ecologische kwaliteiten gaat samen op met het creëren van toeristisch-recreatieve mogelijkheden. We noemen dit de Eco2 benadering; goed voor ecologie en economie.”
Bunkerroute
Het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen heeft samen met Staatsbosbeheer en de Stichting WOII Goeree-Overflakkee een aantal bunkers die de Duitse bezetters maakten als onderdeel van de Atlantikwall uitgegraven en door middel van een looproute met elkaar verbonden. Hoewel de bunkers dateren uit 1942-1943 zijn ze relatief goed bewaard gebleven onder het zand. Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland: “De Bunkerroute vertelt het verhaal van onze vaderlandse geschiedenis en is nu voor iedereen toegankelijk gemaakt. Interessant voor jong en oud.”
De Punt
Het bos op De Punt was tot voor kort moeilijk toegankelijk wegens het ontbreken van paden. Het bos aan de Grevelingen werd omgevormd tot een belevingsbos, waarin goede looppaden, waterpartijen, doorkijkjes en andere landschappelijke interessante aspecten verenigd worden. Het is voor jong en oud een wandeling waard geworden waarbij het uitzicht en de omgeving al lopend verandert. Landschapsarchitect Wijnand Bouw van Bosch-Slabbers Landschapsarchitecten: “Het gebied was wat sleets geworden en er was achterstallig onderhoud. We hebben het nu aantrekkelijker gemaakt en er is van alles te doen. Het voegt iets toe aan de natuurbeleving.”
Hotspot Brouwersdam
De Brouwersdam is aangemerkt als Hotspot voor Active Leisure en is daarmee een belangrijk icoon in het water gerelateerd toerisme in de Voordelta. Om de actieve strandrecreatie en de algehele uitstraling van de Brouwersdam een kwaliteitsimpuls te geven, zijn de strandopgangen volledig gerenoveerd. Wethouder Ad Verseput van Schouwen-Duiveland: “De Brouwersdam is al een heel gewilde locatie met veel allure voor strandtoeristen en vele sportliefhebbers, maar met de vernieuwde strandopgangen krijgt de dam de uitstraling die bij deze allure hoort.”
Het belevingsbos De Punt en de Bunkerroute zijn projecten die zijn uitgevoerd met subsidie van Stimuleringsregeling Voordelta en is onderdeel van een groot programma, Zicht op de Grevelingen, dat zowel economie (toerisme en recreatie) als ecologie (natuurwaarden en landschapswaarde) in de hele Grevelingen versterkt en door het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen geïnitieerd is. De verbetering van de strandopgangen is onderdeel van het project Brouwersdam: Hotspot for Active Leisure en is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Goeree-Overflakkee, gemeente Schouwen-Duiveland, Provincie Zeeland (Stimuleringsregeling Voordelta), Provincie-Zuid-Holland (Agenda Vrije Tijd) en het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen.