Waterschap Hollandse Delta heeft zeer recent de eerste resultaten gekregen van een veiligheidstoetsing voor dijken. Uit deze resultaten blijkt dat delen van dijken een hoog risico op optreden van zettingsvloeiing hebben. Het gaat om delen langs de Oude Maas bij Hoogvliet en Spijkenisse, langs het Spui, langs het Haringvliet bij Middelharnis en op de Grevelingen bij Ouddorp. Het waterschap brengt momenteel de situatie beter in kaart en werkt aan oplossingen.
Zettingsvloeiing is het uitspoelen van zand tussen de kleilagen onder water, waardoor een deel van de dijk kan afschuiven in de rivier. De effecten en kans op optreden van dit ‘faalmechanisme’ op deze locaties zijn nog niet helemaal bekend en daarmee zijn er nog behoorlijk wat onzekerheden. Het is bekend dat dit faalmechanisme niet optreedt bij hoog water, maar bijvoorbeeld bij trillingen door heiwerkzaamheden en snel dalend water.
Waterschap Hollandse Delta is verantwoordelijk voor de veiligheid van de dijken op de Zuid-Hollandse eilanden. Daarom is het waterschap momenteel bezig om beter inzicht te krijgen in de kans op optreden, de effecten en oplossingen om de dijken weer aan de veiligheidsnormen te laten voldoen. Zo voert Deltares een second opinion op deze eerste onderzoeksresultaten uit. Daarnaast wordt gezorgd voor intensiever toezicht.
Het waterschap is bekend met het fenomeen zettingsvloeiing. In 2009 is in de Dordtsche Kil het risico van zettingsvloeiing verkleind door het toepassen van een beproefde methode, het aanbrengen van steenbestorting. In het Spui wordt in september 2013 begonnen met het storten van steen. Daarnaast zijn er de afgelopen dagen maatregelen getroffen om in geval van een calamiteit een partij stortsteen en ander materieel op afroep ter beschikking te hebben om snel te kunnen reageren als er daadwerkelijk een afschuiving plaats vindt.