Op donderdag 5 december 2013 ondertekenden burgemeester Grootenboer-Dubbelman en zakenpartners Van Wuyckhuyse en Dreisch
namens GreenHuus een overeenkomst voor het ontwikkelen van de eerste GreenHuus locatie op Goeree-Overflakkee. Deze ondertekening is het startsignaal voor dit unieke duurzaamheidsconcept waarvan in april 2014 het eerste proefmodel moet verrijzen op de Kabbelaarsbank.
Architect Kees van Wuyckhuyse ontwikkelde dit ‘groene’ vakantiehuis al in 2011 met het uitgangspunt dat de huisjes geen inbreuk op de natuur moeten maken, zelfvoorzienend zijn en tegelijkertijd een goede plek vormen voor toeristen. Op deze eerste GreenHuus locatie moet uiteindelijk een twintigtal van deze verplaatsbare ecolodges komen te staan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld per seizoen naar een andere mooie plek verhuizen en opgaan in de natuurlijke omgeving.
Duurzame oplossingen
Deze back-to-basic huisjes zijn allemaal gebouwd met materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Doordat ze ook zelfvoorzienend zijn in water en energie zijn er geen aan- of afvoerleidingen nodig. De tijdelijke bewoner kan op deze manier zelf kennis maken met allerlei duurzame oplossingen op het gebied van water, energie en afval. Zo wordt het opgevangen regenwater gezuiverd zodat het geschikt is voor consumptie en wordt door zonnepanelen de energie opgewekt. Met al deze technieken en materialen kost een lodge gemiddeld 75.000 euro om te bouwen.
Duurzaam
Het gemeentebestuur toonde zich bijzonder ingenomen met deze bijzondere uitvoering van een recreatiewoning. Volgens wethouder Frans Tollenaar is duurzaamheid een van de belangrijke kenmerken van Goeree-Overflakkee en daarbij ook wereldwijd van groot belang. Hij hoopt dan ook van harte dat dit unieke concept niet alleen op ons eiland aanslaat, maar te zijner tijd nog verder uitgerold kan worden, zowel nationaal als internationaal. De combinatie van ecologie en economie sprak hem in dit concept bijzonder aan, want diverse ondernemers op Goeree-Overflakkee, zoals Imabo Esselink, Topcasco en Delta Techniek, werken met Greenhuus samen. Woorden waar ook burgemeester Ada Grootenboer zich volledig bij aansloot. Aan de Greenhuus ecolodge is volgens Kees van Wuyckhuyse drie jaar gewerkt. ‘We hebben na het eerste concept contact gelegd met een aantal lokale ondernemers en de gemeente, provincie en het Grevelingenschap. Iedereen was positief over dit initiatief.
Daarna is het snel gegaan.’
Proefwoning
Ecolodges zijn verplaatsbare recreatieverblijven zonder aansluiting op water, stroom of riool. In feite zijn zij een soort trekkershutten die overal in de natuur kunnen worden neergezet omdat zij geen belasting voor hun omgeving meebrengen. De Greenhuus lodges zijn bovendien volledig vervaardigd van duurzame materialen, die opnieuw gebruikt kunnen worden. Ze zijn drie en een halve meter breed en negen meter lang en eenvoudig te demonteren en te verplaatsen. Verder is de techniek, zoals de watervoorziening en de verwarming, een belangrijk aandachtspunt. Het douchewater wordt hergebruikt om het toilet mee door te spoelen. Zonnepanelen zorgen voor de energie. Fysieke aan- of afvoerleidingen zijn niet nodig. De huisjes worden geïsoleerd met vlas. Er komt voorlopig in april 2014 een proefmodel, bedoeld om te zien wat er verder verbeterd kan worden, waarna de eerste serie van vijf stuks volgt.
Begin 2015 volgen dan de overige 15 woningen.