De stichting A Seal wil in Stellendam een opvang voor zeehonden uit de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren realiseren. Met opvang, educatie en wetenschappelijk onderzoek wil de stichting de populatie in het gebied helpen te stabiliseren. Stellendam is centraal gelegen in de wateren waar de zeehonden vertoeven en heeft een unieke ligging direct aan de Noordzee en het Voordeltagebied. ”Na de gesprekken met de stichting is mij duidelijk geworden dat opvang erg belangrijk is bij het realiseren van een stabiele zeehondenpopulatie in onze wateren. Vooral de driepoot van opvang enerzijds en wetenschappelijk onderzoek en educatie anderzijds spreekt mij erg aan. Het past bovendien goed bij onze doelstellingen in het kader van een maatschappelijk verantwoorde samenleving, brede samenwerking en het op de kaart zetten van Goeree-Overflakkee, aldus wethouder Arend-Jan van der Vlugt in een eerste reactie.
,,De wens om een zeehondenopvang in de Delta te openen hangt nadrukkelijk samen met het groeiend aantal zeehonden dat aan de Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust hulp nodig heeft. Het is voor het welzijn van de dieren veel beter ze in de buurt op te vangen dan de zwakke dieren op een vier uur durende reis te zetten naar het noorden van het land.”, zo vertelt Diederik van Liere de voorzitter van de stichting. Lenie ’t Hart adviseert de stichting en vult dit aan: ,,Lokaal draagvlak en kennisontwikkeling is daarbij ook heel belangrijk.”
Opvang en educatie
Het A Seal Centrum wil zich richten op de opvang, educatie en vrijlating van zeehonden aan de Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust. Het gaat om zeehonden die ziek of verwond zijn, of die door hun moeder zijn verlaten en in nood verkeren.
De opvang is gericht op een zo spoedig mogelijke terugkeer van de dieren naar de natuur. Het is de bedoeling dat een dier zodanig herstelt van ziekte of verwonding, respectievelijk aansterkt, dat het goede kansen op overleving heeft. En zoveel mogelijk zijn soorteigen gedrag kan blijven vertonen na terugkeer in de natuur.
Onderzoek
Naast het opvangen van zeehonden houdt het centrum zich bezig met wetenschappelijk onderzoek naar de zeehonden in het gebied. Daarnaast geeft het centrum voorlichting over de zeehonden, hun natuurlijke leefomgeving en de wijze waarop ze worden opgevangen en verzorgd.
Reactie wethouder
De gemeente Goeree-Overflakkee verwelkomt de zeehondenopvang graag op Goeree-Overflakkee. ,,Na de gesprekken met de stichting is mij duidelijk geworden dat opvang erg belangrijk is bij het realiseren van een stabiele zeehondenpopulatie in onze wateren. Vooral de driepoot van opvang enerzijds en wetenschappelijk onderzoek en educatie anderzijds spreekt mij erg aan. Het past bovendien goed bij onze doelstellingen in het kader van een maatschappelijk verantwoorde samenleving, brede samenwerking en het op de kaart zetten van Goeree-Overflakkee. Het zou bovendien een leuke koppeling kunnen opleveren met het uitvoeringsbedrijf Wsw van de gemeente. We werken als gemeente uiteraard graag mee aan het realiseren van de zeehondenopvang op ons mooie eiland. Daarom organiseren we op korte termijn samen met de stichting en de visafslag een brede informatiebijeenkomst. Nadere informatie hierover volgt binnenkort.”, zo vertelt wethouder Arend-Jan van der Vlugt.
Ontwikkelingen
Ook Visafslag Stellendam ziet de ontwikkelingen positief tegemoet. ,,De zeehondenopvang zal een positieve impuls geven aan de vitaliteit van Stellendam en het havengebied. Het visserij cluster in Stellendam is al jaren in ontwikkeling en zet sterk in op duurzaamheid en innovatie en ik zie mogelijkheden in verbreding van de visserij door koppelingen met functies als educatie, horeca, toerisme en recreatie. We proberen stichting A Seal op korte termijn te helpen aan tijdelijke huisvesting zodat gestart kan worden met de opvang. Naar de nabije toekomst toe willen we samen met de gemeente en stakeholders onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor gebiedsontwikkeling op bijvoorbeeld het Noordereiland. Een gebied waar een Zeezoogdierenpark een prominente plaats in kan nemen en met voldoende ruimte en potentie voor andere activiteiten”, aldus Johan van Nieuwenhuijzen van de UFA.
bron: www.wereldregio.nl