Vrijdagmiddag 16 mei bracht een delegatie van de raad met wethouder De Jong en medewerkers van de griffie een werkbezoek aan Cura Mare en later op de middag aan Zuidwester, locatie Hernesseroord in Middelharnis.
De heer Wim Driesse lid van de Raad van Bestuuhttps://www.sgpgo.nl/wp-admin/post-new.phpr van Cura Mare bracht in de grote zaal van De Goede Ree de raad op de hoogte van de ontwikkeling in de ouderen- en verpleeghuiszorg. De Goede Ree zal als verzorgingshuishuis verdwijnen. De 150 bewoners zullen juni a.s. verhuizen naar Nieuw Rijsenburg; de gerealiseerde nieuwbouw op het terrein van het voormalige verpleeghuis De Samaritaan. Opvang en huisvesting van ouderen zal altijd blijven aldus Driesse. Niemand behoeft bang te zijn dat de verzorghuisfunctie en –bewoning zal verdwijnen.
Groepsbewoning
Al 15 jaar wordt gesproken over scheiden van wonen en zorg. Met de nieuwbouw is daar rekening mee gehouden. De woningen zijn zo gesitueerd dat er sprake kan zijn van huur van een woning. Die bewoners die volgens de nieuwe regelgeving onder de WMO komen te vallen, zo’n 20% gerekend van de huidige bewoners die nu in een verzorgingshuis wonen, kunnen straks kiezen om thuis te blijven
wonen en daar zorg te ontvangen of een woning te huren binnen Nieuw Rijssenburg. De woningen hebben allemaal een voordeur met bel en kunnen als een reguliere woning dienst doen. De nieuwe regeling binnen de WMO die 2015 van kracht wordt is niet van toepassing op de huidige bewoners. Naast deze woningen is voorzien in groepsbewoning voor die bewoners die vanwege hun beperking dat nodig hebben maar daarnaast ook over een eigen kamer beschikken.
Voorzieningen
Tijdens de rondgang in de nieuwbouw wees de heer Blokland van de technische dienst de raadsleden op allerlei prachtige voorzieningen, de toegepaste technische mogelijkheden, de mooie interieurinrichting -door de gezamenlijke ondernemers van Goeree Overflakkee geleverd- en de luxe hotelkamers waar patiënten kunnen verblijven die uit het ziekenhuis ontslagen zijn maar nog niet thuis kunnen verblijven. Daarnaast biedt de nieuwe voorziening plaats aan de verpleeghuispatiënten zoals die voorheen in De Samaritaan verpleegd werden.
Zuidwester
Later op de middag werden de raadsleden in het gebouw de Meerpaal op het terrein van Hernesseroord door de heer Van Waardenburg en Mevr. Natasja Baroch, beiden lid van de Raad van Bestuur, bijgepraat over ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg. Bewoner Priscilla vertelde aan de raadsleden hoe zij woonde, welke zorg zij ontvangt, over de omgang met haar persoonlijke begeleider en haar wens om regulier werk te kunnen gaan verrichten. Haar jobcoach kreeg echter maar 20 uur toebedeeld om haar te begeleiden en in die 20 uur was de opstap naar een reguliere baan helaas nog niet gelukt. Ze vertelde dat ze nu stond ingeschreven bij uitzendbureau’s. Frits Nienkemper gaf bij afwezigheid van Sandra Verbaas een toelichting op de onderscheidende zorg, de extramurale zorg. Zuidwester die ook vestigingen heeft in Spijkenisse, Rotterdam, Oud Beijerland, Hellevoetsluis, Barendrecht, Goes en Breda verleent aan 1.000 cliënten intramurale zorg (24 uurs instellingszorg) en aan plm. 300 cliënten extramurale zorg. Met name die laatste groep komt vanaf 2015 voor rekening van de WMO. Dat zijn mensen met een beperking die (nog) thuis wonen en gebruik maken van logeermogelijkheden om zodoende de thuissituatie te ontlasten en/of gebruik maken van thuisondersteuning. De raadsleden bezochten vervolgens de kinderboerderij die pas nieuw is nadat die twee jaar geleden was afgebrand en de prachtige nieuwe tuinkas die vorig jaar in gebruik is genomen en waar diverse bewoners hun dagbesteding hebben. In die kas waren ook diverse kunstwerken te koop, gemaakt door bewoners die binnen hun dagbesteding bezig zijn met het vervaardigen van schilderijen (waarvan sommigen zelfs bij de Bijenkorf te koop zijn) en andere kunstwerken.