In de raadsvergadering van 11 juli jl. werden de jaarstukken van 2023 behandeld. Met een overschot van zo’n 13 miljoen zien we dat de gemeentefinanciën er goed voor staan. Althans voor dit moment. Zoals bekend zal er vanaf 2026 flink gesneden moeten worden. Vanaf dat moment komen er miljoenen minder binnen vanuit het Rijk, terwijl de gemeente voor enorme investeringen staat voor schoolgebouwen en de veiligheid rondom de havens, om maar wat te noemen. Daarvoor is, na een motie van de SGP, vorig jaar bij de begroting 2024 al een traject opgestart om te komen tot financiële scenario’s voor de toekomst.
De SGP heeft in haar verkiezingsprogramma staan: ‘De gemeente geeft gemeenschapsgeld uit. Daarom moeten de uitgaven doelmatig, zuinig en verantwoord zijn. Hoewel het rendement van uitgaven niet altijd (direct) ‘meetbaar’ is, moet steeds worden afgewogen of uitgaven (nog) nuttig en noodzakelijk zijn. Daarnaast moeten er voldoende reserves zijn, om financiële tegenvallers te kunnen opvangen. De gemeente moet terughoudend zijn in het heffen van belastingen’.
Financieel woordvoerder Peter Grinwis in zijn bijdrage bij de jaarrekening:
‘Het is natuurlijk heel verleidelijk om bij de financiële stukken alleen te kijken naar het eindresultaat. En ik moet bekennen dat bij ik dat bij dergelijke financiële dat ook als eerste wil weten.
Hoe heeft de gemeente het financieel gedaan?
- We zien al enige jaren positieve resultaten van ettelijke miljoenen. Echter zijn het voor het grootste deel incidentele meevallers.
- De financiële parameters, zoals het weerstandsvermogen, solvabiliteit, lokale lasten, schulden en reserves laten een mooi positief beeld zien.
- Als we kijken naar de begroting van 2023 en die naast de jaarrekening leggen, kunnen we zeggen steeds beter realistisch begroot wordt.
- De interne beheersing is op orde
- Met wat kleine afwijkingen heeft de account vastgesteld dat de rechtmatigheidsverantwoording door het college, getrouw is.
Ook in 2023 is er veel gerealiseerd maar staan we voor de toekomst ook voor een enorme opgave om te investeren in de samenleving. Veel zaken zijn in 2023 opgepakt en in gang gezet. Tegelijkertijd zien we dat de druk op de organisatie is toegenomen. Willen we toekomstige ambities waarmaken, zullen we moeten kunnen beschikken over voldoende capaciteit.
Ook zijn er een aantal onderwerpen die nog niet voldoende zijn opgepakt en waar aandacht vereist is.
Ik denk dan bijv. aan de harmonisatie voetbal. Doordat dit nog niet afgerond is, zien we in de tussentijdse rapportage 2024 daar ook weer de nodige middelen staan.
Twee punten die wat ons betreft aandacht behoeven:
– We zien dat vacatures moeilijk invulbaar zijn, waardoor er behoorlijke toename is van inhuur derden. Welk actieplan wil het college volgen om de inhuur te beperken?
– Nu wordt er zo’n 5 miljoen van het resultaat gestort in een kapitaalreserve. Op deze manier maak je incidenteel geld voor langere tijd structureel. Ik begrijp deze keus voor dit moment, gezien dat lastige financiële jaren die voor ons liggen. Maar is het college ook niet van mening dat deze manier het financieel sluitend maken van toekomstige begrotingen voorkomen moet worden? Met andere woorden, structurele uitgaven bekostigen uit structurele inkomsten?’
Voor het eerste punt zegde de burgemeester toe, te bezien wat mogelijk is, zeker na de opmerking van Grinwis dat de inhuur in 2023 met 2 miljoen gestegen is t.o.v. 2022 en richting de 20-25% van het totale personeelsbudget gaat. Ook financieel wethouder Eijkenduin vond dat het uitgangspunt moest zijn dat structurele uitgaven met structurele inkomsten worden gedekt. De SGP-fractie zal dit zeker blijven volgen.