Nieuwbouw OBS de Pannebakker stap dichterbij na akkoord investeringsbudget

12 juli 2024

Goed nieuws voor de leerlingen van OBS de Pannebakker en de inwoners van Nieuwe-Tonge. De gemeenteraad stemde in de raadsvergadering van 11 juli in met het investeringsbudget voor de realisatie van een MFA. Nieuwbouw voor de school, kinderopvang, gymzaal en zeven starterswoningen zal naar verwachting in 2027 opgeleverd worden. Eerder werd ook al een positief besluit genomen over de renovatie van de Oranje Nassaus school in Nieuwe Tonge.

In 2019 is het Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs (IHP) vastgesteld. Direct daarna is gestart met een zestal projecten in het kader van dit IHP, namelijk in de kernen Ouddorp, Sommelsdijk, Nieuwe-Tonge, Stad aan het Haringvliet, Den Bommel en Ooltgensplaat. Het project MFA Nieuwe-Tonge is het tweede IHP-project waarin de definitiefase is afgerond. Hierin is de haalbaarheid van een Multifunctionele Accommodatie (MFA) in Nieuwe-Tonge aan de Anemaetstraat/ Kerkstraat onderzocht. De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek zijn opgeleverd en de beslispunten zijn vastgelegd in het fasebeslisdocument definitiefase. Op basis van dit document kon het college het besluit voorleggen aan de raad om de benodigde financiële middelen voor de realisatie van de MFA Nieuwe-Tonge beschikbaar te stellen, waarmee de ontwerpfase van dit project kan worden gestart.

Met de vaststelling van het IHP wordt beoogd om het primair onderwijs op ons eiland te voorzien van adequate en duurzame huisvesting, die tegemoet komt aan de hedendaagse onderwijskundige visie. Tevens is gestreefd naar meer ruimtelijke en inhoudelijke samenwerkingsmogelijkheden met andere maatschappelijke partijen in de woonkernen (kinderopvang, sport, verenigingsleven), door in de huisvesting verbinding te leggen met de transitie van het overig maatschappelijk vastgoed. Door zoveel mogelijk partijen in één gedeelde accommodatie een plaats te bieden, worden de mogelijkheden tot maatschappelijke ontmoeting in de kern verbeterd.