SGP-fractie laat zich bijpraten op asielschip ‘Esmeralda’ in Stellendam

19 juli 2024

Op vrijdag 19 juli was een deel van de SGP-fractie op werkbezoek bij de noodopvang van het COA op de Esmeralda in Stellendam. Door medewerkers van het COA werd de fractie bijgepraat over de uitdagingen in de asielketen. Een verhelderende inkijk in de spreekwoordelijke keuken. Het was bijzonder om te horen hoe de inzet van de vele vrijwilligers uit onder andere de kerken gewaardeerd wordt. Die inzet is bijzonder groot op ons eiland, iets om stiekem ook wel een beetje trots op te zijn.

De aanpak van het COA, de betrokkenheid van gemeente en politie en de strikte regels voor asielzoekers geven ook vertrouwen voor de nieuwe noodopvang in Middelharnis. De fractie kijkt terug op een waardevol werkbezoek.

In de raadsvergadering van juli verzocht Trots op Goeree-Overflakkee (TOG) om het plan om opvang te bieden aan asielzoekers op een cruiseschip aan het Havenhoofd in Middelharnis geen doorgang te laten vinden en te wachten op de uitwerking van het nieuwe kabinetsbeleid met betrekking tot de Spreidingswet, alvorens nieuwe opvanglocaties te realiseren. De SGP vindt dat geen goed idee.
SGP-raadslid Peter Grinwis gaf in zijn bijdrage aan dat de huisvesting van asielzoekers een groot probleem is in ons land. Ook de SGP vindt van belang dat er grip komt op de instroom. Echter is het de landelijke overheid die hier de regie in heeft en niet de gemeente. De mensen waar het nu over gaat zijn inmiddels hier. De gemeente heeft al vele malen verzoeken gehad voor extra opvang. We constateren dat de Spreidingswet actief is en dat die niet zomaar teruggedraaid is. ‘Wat zou alternatief zijn op korte termijn? We zitten niet te wachten dat de provinciale overheid ingrijpt, dat heeft namelijk behoorlijk impact op de huizenmarkt. Onze gemeente voelt zich solidair met gemeenten die hier grote problemen mee hebben (denk alleen al aan Ter Apel) en wil meewerken aan de dringende oproep voor het realiseren van opvangplaatsen, zonder dat hiervoor reguliere huizen voor worden ingezet. Hierdoor worden eigen inwoners niet geraakt m.b.t. huisvesting. Met deze boot maken we daarin een prima stap. Een dergelijke opvang heeft altijd impact, maar door te kiezen voor een cruiseschip is de impact zo veel als mogelijk beperkt. Wel van belang is om omwonenden te betrekken zoals eerdere keren’.