Vijf regio’s met elk hun eigen verhaal
De Zuiderwaterlinie bestaat uit vijf verschillende regio’s, ook wel stellingen genoemd. Een stelling wordt gevormd door een reeks forten, schansen, linies of vestingsteden die de vijand tegen moesten houden. Elke stelling had zijn eigen functie binnen het systeem van de Zuiderwaterlinie. Zo moest de stelling Grave-Ravenstein voorkomen dat vijanden via de rivieren Holland bereikten en was de Stelling van Willemstad opgezet om de zeearmen te verdedigen die toegang boden tot Holland. Niet alleen in het Brabantse landschap zijn delen van de Zuiderwaterlinie te vinden. Ook in Zeeland, Zuid-Holland en Gelderland vind je sporen terug.
Vijf ontdekkingstochten
De ontdekkingstochten van Expeditie Zuiderwaterlinie vinden plaats in september en oktober en zijn gratis. Ooltgensplaat trapt de Expeditie Zuiderwaterlinie af, op zaterdag 14 september. Tijdens deze wandeling ontdek je enkele unieke Zuid-Hollandse verdedigingswerken, waaronder Fort Prins Frederik. Dat fort beschermde, samen met de vier andere forten rondom Willemstad, Holland tegen aanvallen vanuit zee. De mooie ligging aan het water maakt dit fort het bezoeken waard. De weken daarna zijn er wandeltochten in Wouw, Grave, Vugt en Raamsdonk.
Meer informatie over de Expeditie Zuiderwaterlinie lees je op www.zuiderwaterlinie.nl/expeditie2024.
De Zuiderwaterlinie
De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu veel gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Geniet van de gezellige historische vestingsteden, bezoek een van de stoere forten of ontspan in de bijzondere natuur.