Gemeenteraad vergaderde over diverse onderwerpen | Installatie nieuw raadslid

13 september 2024

De gemeenteraad debatteerde donderdag 12 september over diverse onderwerpen. O.a. de woonvisie met zorg en welzijn en de Lokale Inclusie Agenda stond op de agenda. Aan het begin van de vergadering werd een nieuw raadslid voor het CDA beëdigd. Edwin van Os heeft zijn raadslidmaatschap neergelegd. In zijn plaats is Natalie Mijnders-Breure benoemd. Zoals gebruikelijk werd de vergadering geschorst om haar te feliciteren.

De gemeenteraad vervolgde met het vaststellen van de Lokale Inclusie Agenda. In dit beleidsstuk is vastgelegd hoe de gemeente ervoor zorg draagt dat iedereen mee kan doen. Het vaststellen van een Lokale Inclusie Agenda is een verplichting die volgt uit het VN-verdrag Handicap. Raadslid Peter Kieviet vroeg aandacht voor de toegankelijkheid in de fysieke ruimte. Nu staat in het beleidsstuk dat het opgepakt wordt bij herinrichting of nieuwbouw. Maar naar mening van de SGP-fractie moeten ook actuele knelpunten opgepakt worden. De wethouder nam deze oproep mee.

Woonvisie
Vervolgens stond de Woonvisie met zorg en welzijn op de agenda. Deze visie geeft richting aan de bouwopgave van de gemeente en haar partners. Het gaat over betaalbaar wonen, over welzijn, maar ook over de stijgende zorgvraag in onze samenleving. Woordvoerder Corné Grinwis concludeerde dat er een gedegen visie ligt die richting geeft aan de opgaven waar de gemeente voor staat. De raad stond uitgebreid stil bij de woonvisie, maar besloot nog niet. In de volgende vergadering zal dit agendapunt opnieuw geagendeerd worden.

Vrijval financiën
De gemeenteraad besloot wel om vrijgevallen middelen vanuit de reserve centrumtaken toe te voegen aan de reserve sociaal domein. De gemeente Nissewaard vervult een centrale rol (centrumfunctie) voor Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang. De centrumgemeente heeft een forse reserve en een deel daarvan wordt uitgekeerd aan de betrokken gemeenten.

Motie betaalbaar wonen
De SGP was mede-indiener van een motie van de PvdA die het college vraagt om een uitgebreid onderzoek te doen naar betaalbaar wonen. We willen graag zoveel mogelijk denkbare opties verkennen die betaalbaar wonen mogelijk maken. De motie is met ruime meerderheid aangenomen.

Motie inzicht te bouwen woningen
Een motie van de VVD e.a. om inzicht te krijgen in de onderbouwing van het aantal te bouwen woningen op ons eiland kreeg unanieme steun. De wethouder is al bezig met de weergave van de cijfers zoals die eerder al bijv. in het Eilanden-Nieuws gepubliceerd zijn. Medio oktober komt een overzicht naar de gemeenteraad.

Motie klokkenspel
Onze fractie was mede-indiener van een motie van de ChristenUnie die opriep om het klokkenspel in Dirksland en andere kernen te behouden. De burgemeester gaf staande de vergadering aan dat er inmiddels een oplossing gevonden is om het klokkenspel in Dirksland weer te hervatten door een aanpassing van de APV. De motie werd unaniem aangenomen.

Evaluatie begraafplaatsenbeleid
Bij de ingekomen stukken vroeg raadslid Adriaan Kasteleijn aandacht voor de evaluatie van het beleids- en beheerplan begraafplaatsen. In de evaluatie staat dat ondergronds ruimen van bepaalde delen van begraafplaatsen onderzocht gaat worden. De SGP-fractie is tegen het ondergronds ruimen van begraafplaatsen en vroeg de verantwoordelijk wethouder op dit punt om een reactie. Helaas kon de wethouder hier daar direct op reageren en komt hij later met een reactie. We blijven scherp opletten op dit punt.