Presentatieavond 10 oktober

14 oktober 2024

De gemeenteraad besprak op 10 oktober over twee onderwerpen tijdens de presentatieavond. Als eerste kwam de startnotitie voor een nieuw zwembad aan de orde. Daarna werd doorgepraat over de voortgang van de gebiedsontwikkeling voor een nieuw gemeentehuis.

Als eerste kreeg de gemeenteraad een presentatie over de startnotitie voor een nieuw zwembad. Al in 2020 is onderzoek gedaan naar de toekomst van de zwembaden op ons eiland. Het advies van het Mulierinstituut was toen om het zwembad in Stellendam te behouden en de zwembaden in Dirksland en Middelharnis samen te voegen tot een nieuw zwembad. Tot op heden is het daar nog niet van gekomen, maar nu worden de eerste stappen gezet. Donderdag 17 oktober bespreekt de gemeenteraad de startnotitie. In de startnotitie worden de processtappen uiteengezet om te komen tot een nieuw zwembad. Als eerste wordt gekeken naar een locatie, daarna worden verdere stappen gezet ten aanzien van ontwerp enz.

De gemeenteraad werd ook bijgepraat over de voortgang gebiedsontwikkeling gemeentehuis. Een projectgroep werkt aan allerlei onderzoeken en studies die nodig zijn om Q2 volgend jaar een voorkeursvariant te kunnen presenteren. Een nieuw gemeentehuis is hard nodig. Het huidige gemeentehuis (met name de oudbouw, maar op termijn ook de tijdelijke aanbouw) is aan vervanging toe. Onze fractie is daarom voorstander van nieuwbouw. We moeten immers ook een goed werkgever zijn voor onze ambtelijke organisatie die daar aan het werk is voor onze inwoners. In de gebiedsontwikkeling wordt naast het gemeentehuis ook ruimte gemaakt voor een aantal sociale huurwoningen en voor ruimtes waarin maatschappelijke organisaties een plek kunnen krijgen. Over dat laatste wordt in de raadsvergadering van 17 oktober a.s. verder doorgesproken. De gemeenteraad wordt dan gevraagd om een kader voor de maatschappelijke voorziening vast te stellen. Een ding is klip en klaar, het uitgangspunt is dat een nieuw gemeentehuis niet meer mag kosten dan wat er nu aan financiële middelen in de gemeentelijke begroting is opgenomen.