Op 13 februari jl. kreeg de gemeenteraad tijdens de presentatieavond vier presentaties voorgeschoteld over een diversiteit aan onderwerpen. Aan de orde kwamen onder meer de nieuwe concessie voor het Openbaar Vervoer, de Integrale Aanpak Verslavingsproblematiek en de Energietransitie. Ons kersvers raadslid Erwin Guijt stelde zijn eerste vragen tijdens de presentatieavond over afval in het kader van een presentatie over de stand van zaken van het Grondstoffenbeleid 2020-2025. Een avondvullend programma dus waarbij er veel belangen voor onze inwoners werden besproken. Een lange zit voor de raadsleden. De voorzitter sloot om precies 24:00 uur de vergadering…
De avond begon met het onderwerp openbaar vervoer. Vervoerder Connexxion/Transdev presenteerde haar plannen voor het openbaar vervoer vanaf 2026. Voor die presentatie was er een inspraakreactie namens inwoners van ‘de Krak’ in Sommelsdijk waar de bussen letterlijk langs de voorgevel rijden. Raadslid Adriaan Kasteleijn vroeg het college om hier nadrukkelijk naar te kijken. Een nieuwe concessieperiode is een uitgelezen moment om de busroute op dit soort specifieke knelpunten nog eens goed te bekijken.
Nieuwe concessie OV
Connexxion presenteerde haar plannen voor de nieuwe concessieperiode vanaf 2026. Het openbaar vervoer op ons eiland zal sterk verbeteren. Alle kernen zijn straks weer bereikbaar middels OV met dienstregeling. De ‘gewone’ bus gaat weer naar Herkingen rijden. De kleinere kernen als De Oostdijk, Havenhoofd, Battenooord, Langstraat en Zuidzuide krijgen een buurt- of belbus met vaste dienstregeling en route. Ook het materieel wordt anders. Naast de huidige waterstofbussen worden alle grote bussen elektrisch, met meer beenruimte, stoelverwarming, USB-aansluitingen, klaptafels en voorzieningen voor mindervaliden en slechtzienden. In Dirksland wordt de huidige stalling opgeknapt en er komt een nieuwe stalling bij Greenpoint in Oude-Tonge. Al met al een hele verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Raadslid Adriaan Kasteleijn was wel wat kritisch: ‘Nu worden mooie dingen beloofd, dat was in 2015 ook zo, maar het openbaar vervoer is intussen wel verder verschraald. Hoe zorgen we ervoor dat dit deze concessieperiode niet gebeurt?’ Hij vroeg de Provincie daarop kritisch te handhaven.
Afval
De volgende presentatie ging over de stand van zaken van het Grondstoffenbeleid 2020-2025. Een tussentijdse stand van zaken in de opmaat naar een nieuw Grondstoffenbeleidsplan begin 2026. Uit de presentatie bleek dat we in 2024 op 125 kg restafval per inwoner uitkomen. Dat is nog niet in lijn met het gewenste doel van 50kg, maar wel een grote verbetering ten opzichte van de start in 2020 toen we op 272kg per inwoners zaten. Door goed te scheiden blijven de kosten beheersbaar, want ondanks een inflatie van 23% zijn de afvalkosten vergelijkbaar met die van 2020. Hadden we met elkaar niet zo goed ons best gedaan dan was de afvalstoffenheffing misschien wel boven de €400 per huishouden uitgekomen. Natuurlijk ziet iedereen het liefst de PMD zakken uit de openbare ruimte verdwijnen. Er is op dit moment echter nog niet direct een goed en betaalbaar alternatief voor handen. Wel zullen bij de voorbereiding van het nieuwe beleidsplan alternatieven onderzocht gaan worden zodat de gemeenteraad inzicht krijgt in de mogelijkheden. Raadslid Erwin Guijt stelde vragen aan de beleidsambtenaren, onder andere over communicatie en hoe we met elkaar het beleidsdoel van 50kg restafval gaan bereiken. Dit krijgt een plaats in het nieuwe beleidsplan.
IAV en OKO
De derde presentatie van de avond handelde over de Integrale Aanpak Verslavingsproblematiek (IAV) en Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO). De gemeenteraad kreeg de resultaten tot nu toe gepresenteerd van het 10-jarige traject wat in 2021 is opgestart. Het doel van de aanpak is vooral dat onze jongeren opgroeien in een kansrijke omgeving waar middelengebruik niet meer voorkomt. Er worden steeds meer activiteiten ontplooid om ouders bewust te maken, maar ook om bijv. talentontwikkeling bij jongeren te stimuleren als gezond alternatief voor middelengebruik. Door allerlei partijen aan elkaar te verbinden ontstaan mooie initiatieven. Uit de OKO-monitor blijkt dat er een dalende lijn is ingezet t.a.v. alcoholgebruik en roken, maar dat we nog wel ver boven het landelijk gemiddelde zitten. Actie blijft dus nodig. Binnenkort neemt de gemeenteraad een besluit om financiële middelen ter beschikking te stellen voor de verdere aanpak in 2025 en 2026.
Energietransitie
De laatste presentatie ging over de energietransitie. De RES-doelstelling tot 2030 is op ons eiland al gehaald, maar er ligt nog wel een opgave om in 2050 van het aardgas af te zijn. Het voorstel van het college is om een startnotitie vast te stellen waarin een aanpak wordt voorgesteld om te komen tot een visie op dit punt. Daarin staan maatschappelijke doelstellingen centraal, werkend vanuit de samenhang in het energiesysteem. Het doel? De voordelen van de energietransitie inzetten binnen de gemeente, grip op plannen en vestigingsklimaat op basis van energiebeschikbaarheid, beter voorbereid op minder voorspelbare ontwikkelingen, zoals geopolitieke onzekerheden, regie voeren op gelijkheidsbeginsel, rechtvaardigheid en organisatievraagstukken en de bijdragen van initiatiefnemers gebruiken om de groepen die niet mee kunnen te ontzorgen. Het college stelt voor om als richting een voorkeur uit te spreken voor collectieve warmte. Daarop ontspon zich een interessant gesprek met onder andere ons fractielid Corné Grinwis of dat de richting is die gekozen zou moeten worden. Dat gesprek gaat zeker nog een vervolg krijgen.