In de raadsvergadering van 6 maart jl. werd het Masterplan Havens vastgesteld. Met het plan is inclusief indexatie zo’n 88 miljoen investering nodig om onze havens weer te laten voldoen aan alle eisen. Aangezien de komende jaren de hand behoorlijk op de knip moet stemde de SGP in, maar gaf wel een stemverklaring waarin woordvoerder Simon van der Tang aangaf dat de SGP-fractie wel het recht voor hielt om toch terug te gaan naar ‘basis op orde’. Dit zou namelijk een aantal miljoenen minder investering geven.
Ook voor onze fractie is het overduidelijk dat we met onze havens aan de slag moeten, en dat gaan we ook doen. Veiligheid, kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid staan daarbij voorop. Met onze stemverklaring hebben we aangegeven dat we grip willen houden op de financiën. Gezien alle financiële uitdagingen die komen zullen we de nauwlettend bewaken dat het benodigde geld in verhouding blijft staan tot de aanpak van de havens en onze overige uitdagingen. De basis moet op orde zijn, dat geldt ook voor onze havens.
Lees hieronder de bijdrage van woordvoerder Simon van der Tang:
‘Zo’n twee jaar geleden klonk het startsein met vaststelling van het besluit projectopgave havens. Sindsdien is er veel gebeurd. Voor 14 havens is een participatietraject doorlopen en zijn plannen opgesteld, die nu voor ons liggen. Nog afgezien van technische berekeningen en inspecties ter plaatse. Dat is te omvangrijk om samen te vatten. Wel willen wij een aantal dingen aanstippen.
Allereerst complimenten voor het proces. Bij 14 havens, met evenzoveel dorpen en tal van verenigingen is het een hele uitdaging om de burger te betrekken. Toch heeft het team daar hun uiterste best voor gedaan. In gesprekken, enquêtes en lokale bijeenkomsten. Dat evalueren is altijd lastig, maar de kansen zijn er zeker geweest en als je de punten doorneemt die zijn opgehaald, zijn die zeker valide.
We hebben er vertrouwen in dat de input die nog steeds binnenkomt, goed wordt gewogen in verdere behandeling, lees bijv. input uit Stad aan het Haringvliet.
Een belangrijk punt voor onze fractie waren de Waterschapshavens. Een lastig onderwerp. We moeten het nu grotendeels los laten in handen van het Waterschap’. ‘Maar houd ons als raad op de hoogte van het verloop van die samenwerking’, zo riep hij de wethouder op. Waarbij hij speciale aandacht vroeg voor Battenoord, waar de watersportvereniging zich enorm inzet voor het in stand houden van de haven. ‘Complimenten, ga daar mee door. Er staat een klein bedrag op, besteed dat nuttig’.
‘Dan de sluis van Middelharnis. De technische beantwoording is helder, maar de vraag is voor onze fractie nog wel of dit nu een luxeprobleem is. Hoe vaak maken we er gebruik van, en waarom hier wel en bij andere havens (buiten onze gemeente) niet. Afwatering kan toch ook prima met een normale keersluis. Wij zouden er prijs op stellen dat er een onderbouwing komt bij betreffende investering die goed weergeeft wat noodzaak of alleen wenselijk is.
Financieel
Dan de voorkeursvarianten. Voorzitter, dit vinden wij een lastig onderdeel. Zoals vooraf meegegeven is er een participatief traject gelopen, met bepaalde uitkomsten. Anderzijds worden we door de realiteit financieel deels ingehaald. Nu keuzes maken, in hoeverre hebben we dit geld (van de zomer) hard nodig? De basis op orde heeft per definitie onze steun. Eveneens de hoognodige werkzaamheden voor onder andere Herkingen en de sluis van MH. Maar vooruitlopen op het traject keuzes maken vinden wij lastig. De havens komen zeker in een later stadium nog terug, maar dan zijn deze al uitgewerkt. Graag een reactie van de wethouder’.
Na de reactie van de wethouder stemde de SGP in met het plan, maar gaf wel een stemverklaring af:
Stemverklaring
‘De fractie onderkent het participatietraject dat is gelopen, de weging en de meerwaarde die in de voorkeursvarianten liggen. Aan de andere kant hebben we een traject financiële keuze maken. Echter behouden wij ons de ruimte om toch terug te gaan naar ‘de basis op orde’, als de noodzaak daartoe bestaat’.