Gemeenteraadsleden, wethouders en de burgemeester wisten het al: Ooltgensplaat is een dorp met veel betrokken bewoners en tal van activiteiten. Tijdens het kerncontactbezoek en de inwonersavond, afgelopen donderdag in ‘t Centrum, kwam dat eens te meer duidelijk naar voren. “Er is veel energie in Ooltgensplaat, het is hartverwarmend om te zien dat hier zo veel betrokken bewoners zijn,” zei burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.
SGP-raadslid Adriaan Kasteleijn: ‘We zijn uitgebreid bijgepraat door de Dorpsraad over het wel en wee van De Plaete. Veel mooie dingen, maar ook aandachtspunten. Van de basisschool tot het Fort, en andere zaken. De afvaardiging van onze fractie was onder de indruk van de dorpskracht van Ooltgensplaat. Er wordt veel werk verzet door vrijwilligers’.
De ‘Plaat-dag’ begon ’s middags met een presentatie van Hans van der Schraaf, oud-voorzitter van de dorpsraad. Een flink aantal gemeenteraadsleden hoorde hem zeggen dat “ontzettend veel bewoners vrijwillig aan de gang zijn om de leefbaarheid te bevorderen en het dorp kleur te geven”. “Als al deze mensen zouden stoppen, duvelt de hele Plaat in elkaar.”
Ooltgensplaat is een mooi dorp met een aantal toeristische pareltjes. “Men komt hier graag, maar jammer genoeg hebben we, met uitzondering van de zomer, geen terrasjes en andere horeca. We hopen op meer vitaliteit”, aldus Van der Schraaf.
Meer kruisbestuiving
De gemeenteraadsleden kregen te horen dat er verbeteringen mogelijk zijn. Van der Schraaf noemde de participatie. “We lopen weleens tegen muren op.” Als voorbeeld noemde hij Plan Oeltgen: een modernisering van de bij elkaar liggende voetbalvelden, tennisbanen en ijsbaan in combinatie met nieuwbouw voor christelijke basisschool De Hoeksteen. Van der Schraaf: “Hoe mooi zou dat zijn. Je krijgt veel meer kruisbestuiving tussen sport, onderwijs en activiteiten in ‘t Centrum. Met Plan Oeltgen kun je vijftig jaar vooruit. We zijn er vanaf 2019 mee bezig, maar er is nog geen stap gezet.”
Later op de middag ging het hele gezelschap ook nog even kijken op de plek waar de plannen vorm moeten krijgen, vlak bij ’t Centrum en obs De Regenboog. Toen had Tjibbe Landheer al verteld wat de jeugdraad van Ooltgensplaat allemaal doet, waaronder het realiseren van een skatebaan in het dorp. Daarmee oogstte de jonge voorzitter een warm applaus.
Een ander aandachtspunt is Fort Prins Frederik, waarvoor nog geen exploitant gevonden is. Verder somde Van der Schraaf nog wat wensen op, zoals het opknappen van het kunstwerk bij de haven en het terugbrengen van een bruggetje voor fietsers en wandelaars over het havenkanaal.
Wat leeft hier?
De oud-voorzitter van de dorpsraad had ’s middags aangekondigd dat “heel Ooltgensplaat” een paar uur later naar de inwonersavond zou komen. Misschien dat niet heel Ooltgensplaat er was, maar druk was het zeker. Rond de opening door burgemeester Ada Grootenboer was de zaal overvol.
De vraag ‘wat leeft hier?’ was niet aan dovemansoren gericht. Gemeenteraadsleden en andere vertegenwoordigers van de gemeente hoorden van alles over het wel en wee in Ooltgensplaat. Van het realiseren van de lichtopstand aan het havenkanaal tot de restauratie van het fort. Van de noodzaak van woningbouw tot de ergernis over de groene PMD-zakken. Van het plan om een veilig terras te creëren bij het weeghuisje tot het oneigenlijk gebruik van invalidenparkeerplaatsen. Van de afschrikkende regels voor het organiseren van een evenementje tot het bespreekbaar maken van het samenvoegen van beide basisscholen. En van het zomaar verdwenen bushokje aan de Langeweg tot de niet adequate route voor vrachtverkeer. Met sommige punten kan de gemeente direct aan de slag. Andere punten vergen wat meer tijd.
CDA-raadslid Ellen van Rossum, aan het eind van de avond: “Als echte Platenaar herken ik veel bespreekpunten. En ik weet dat dit een dorp is met betrokken inwoners, die zich inzetten voor een leefbaar dorp. Dit is een krachtige samenleving.”