Samen met betrokken organisaties lanceerde gemeente Goeree-Overflakkee op donderdag 29 februari de campagne ‘Laten we nuchter blijven’. Deze campagne nodigt ouders/verzorgers uit om met hun tiener(s) in gesprek te gaan over alcoholgebruik.
Jeugdwethouder Berend Jan Bruggeman lanceerde de campagne afgelopen donderdag tijdens de jaarlijkse dialoogsessie van de aanpak ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO). Bij deze aanpak werken lokale organisaties samen aan een gezondere en kansrijke toekomst voor onze jeugd.
Open in gesprek gaan
De campagne ‘Laten we nuchter blijven’ geeft ouders goede informatie over alcoholgebruik. Ook zijn er op het platform www.latenwenuchterblijven.nl veel tips te vinden om het gesprek met tieners aan te gaan. Wat doe je bijvoorbeeld als je dochter van 15 vraagt of je even drank wil halen voor een feestje? Of wat doe je als je weet dat je zoon bij zijn vrienden wel gewoon bier krijgt? Het zijn momenten die je als ouder meemaakt. Grenzen stellen is goed, maar weet je ook wat je kind doet als jij er niet bij bent? Ga vooral open en ‘nuchter’ het gesprek aan.
“Je hebt als ouder, of opvoeder, invloed op de keuzes die je tiener maakt. Dat gevoel heb je misschien soms niet, maar het is wel zo. Ook op het gebied van alcohol speel je een belangrijke rol”, legt wethouder Bruggeman uit. “Het is soms een zoektocht en je weet ook niet altijd waar je nou goed aan doet. Maar ga in gesprek en help je kind om verstandige keuzes te maken. Goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Met de campagne ondersteunen we ouders hierbij.”
Onderzoek onder tieners
De campagne is ontstaan nadat uit GGD-onderzoek in 2022 bleek dat het alcoholgebruik onder tieners op Goeree-Overflakkee hoger ligt dan in omliggende regio’s. Ook blijkt dat in onze gemeente kinderen op jongere leeftijd beginnen te drinken. Vaak krijgen ze de drank ook van volwassenen. De campagne gaat er vanuit dat elke ouder het beste wil voor zijn of haar kind.
De campagne is een eerste stap, maar de betrokken organisaties zijn ervan overtuigd dat er meer nodig is. Ook bij scholen, sportclubs en vriendengroepen is het nodig om na te denken over alcoholgebruik. De wet is duidelijk: alcohol mag pas vanaf 18 jaar. Maar de praktijk is, zeker op Goeree-Overflakkee, lastiger. De campagne komt niet met het ‘belerende vingertje’ maar gaat uit van de kracht van ouders en hun positieve invloed. Verandering begint thuis.
OKO Dialoogsessie
Zo’n 60 vertegenwoordigers van organisaties die met jongeren te maken hebben, kwamen afgelopen donderdag naar Het Diekhuus in Middelharnis om met elkaar aan de slag te gaan voor gezonde en gelukkige jongeren. En om te voorkomen dat zij alcohol of drugs gebruiken of roken. De organisaties hebben elkaar nodig om bijvoorbeeld in het gezin, op school, bij de vrienden en bij de vrijetijdsbesteding ervoor te zorgen dat de jeugd de goede keuzes maakt.