Succesvolle afsluiting van de Landschapstafel Haringvliet na goedkeuring eindverslag

18 juni 2024

Na een succesvolle samenwerkingsperiode is de Landschapstafel Haringvliet nu definitief afgesloten, met de goedkeuring van het eindverslag door de Provincie Zuid-Holland. De Landschapstafel is een samenwerking van gemeenten, natuurorganisaties, recreatie-organisaties, waterschap en de provincie (in totaal 16 organisaties). Sinds de oprichting in 2016 heeft de Landschapstafel gewerkt aan het verbeteren van de natuur, biodiversiteit, bereikbaarheid en beleefbaarheid in en rondom het prachtige Haringvliet. Dit heeft geleid tot een investering in het gebied van bijna € 18 miljoen.

Naast de uitvoering van projecten heeft de Landschapstafel ook gezorgd voor samenwerking in het gebied. Wethouder Daan Markwat van Gemeente Goeree-Overflakkee was voorzitter van de Landschapstafel en zegt daarover: “Door deze samenwerking hebben verschillende partijen, waaronder natuurorganisaties, gemeenten, ondernemers en recreatieorganisaties elkaar beter gevonden. Dit zorgt weer voor nieuwe projecten en kansen voor financiering bij andere subsidieprogramma’s als Leader en Regio Deal. Goed voor natuur, recreatie en economie in het Haringvlietgebied!

Samen geld investeren
In de afgelopen 8 jaar zijn alle 33 aangevraagde projecten succesvol uitgevoerd. Soms met wat aanpassingen aan het originele plan, door nieuwe inzichten of een veranderde situatie. Door de inzet van de Landschapstafel is bijna € 18 miljoen in het gebied geïnvesteerd. Hiervan kwam € 5 miljoen van de Landschapstafel zelf. Eenzelfde bedrag kwam vanuit het Droomfonds (geld vanuit de Stichting Doen die gefinancierd wordt vanuit nationale loterijen). De overige € 8 miljoen is bijgedragen door de deelnemende partners in het samenwerkingsverband.

Een beter beleefbaar gebied
De Landschapstafel heeft veel voor natuur, natuurbeleving en recreatie opgeleverd. Niet alleen door verbeteringen in het gebied, maar ook door indirecte investeringen van ondernemers en toegenomen bestedingen van bezoekers, waardoor de totale opbrengst nog groter is. Enkele hoogtepunten van de projecten zijn onder meer de aanleg van een struinroute en kwaliteitsimpuls in de Korendijkse Slikken, de (natuur)inrichting van de getijdenoevers van het Zuiderdiep, het drijvend broedvogeleiland, Vogelobservatorium Tij in Stellendam, de kwaliteitsimpuls Quackstrand met botenhelling en aanlegsteiger recreatievaart en de fietsroute Rondje Voorne-Putten