SGP dient motie in om aanbod laagdrempelige relatiehulp te verbeteren

12 juli 2024

In de raadsvergadering van 11 juli jl. heeft SGP-raadslid Peter Kieviet een motie ingediend (gesteund door ChristenUnie Goeree-Overflakkee, PvdA Goeree-Overflakkee en CDA Goeree-Overflakkee) om te zorgen dat het hulpaanbod in geval van relatieproblemen goed vindbaar en beschikbaar is. Uit onderzoek blijkt dat er een groot verband is tussen scheidingen en gebruik van jeugdzorg. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 70.000 kinderen geconfronteerd met echtscheidingsproblematiek en dat gaat ook ons eiland niet voorbij. De SGP wil daarom dat hulp bij relatieproblemen laagdrempelig beschikbaar is. Het kan helpend zijn om scheidingen te voorkomen en leed voor kinderen te beperken.

Raadslid Kieviet zei bij de inleiding van de motie hierover het volgende: “Nadat ik de motie gistermiddag verzonden had naar de griffier kreeg ik een bericht van de NOS onder ogen met als kop ‘Scheiding trekt diepe sporen in kinderlevens’. Binnen de SGP-fractie zouden we dan zeggen: ‘Dat heeft zo moeten zijn…’

In dit bericht geeft kinderombudsman Margrite Kalverboer aan dat zo’n 40.000 kinderen jaarlijks te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. In andere onderzoeken wordt gesproken over 70.000 kinderen. Hoe het ook zij: het gaat over een enorme aantallen. De ombudsman geeft ook aan dat uit haar onderzoek blijkt dat een scheiding een negatieve impact heeft op het leven van kinderen. Uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS uit 2022 blijkt ook dat er een duidelijke samenhang is te zien tussen scheidingen van ouders en het jeugdzorggebruik bij de kinderen. Vandaar dat ik graag een motie wil inbrengen.”

Wethouder Berend Jan Bruggeman gaf aan met partijen die het hulpaanbod vormgeven in gesprek te zijn en later dit jaar met ideeën te komen hoe het hulpaanbod beter vormgegeven kan worden. De motie is na beraadslaging aangehouden tot de wethouder terugkomt met een voorstel.