Provincie Zuid-Holland: Zwemmen in zeewater is veilig

7 augustus 2024

Zwemmen in zee is veilig. Dat benadrukt de provincie Zuid-Holland: De situatie voor zwemmen in de zee is ongewijzigd. Mensen kunnen veilig genieten van onze kust. Voor de gehele kuststrook geldt dat de gemeten PFAS waarden in het zeewater onder de recent vastgestelde RIVM-advieswaarden voor PFAS in zwemwater liggen.

Voor zwemmen in zee geldt dan ook hetzelfde als voor zwemmen in open water: het is verstandig om na het zwemmen te douchen en je handen te wassen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat PFAS zich concentreert in het zeeschuim, waardoor zeeschuim veel meer PFAS bevat dan zeewater. Laat kinderen en huisdieren daarom niet spelen in zeeschuim, omdat daarmee wordt voorkomen dat zij zeeschuim inslikken.

PFAS en zwemmen
PFAS komt overal voor in onze leefomgeving, in water, in de bodem en in de lucht. PFAS komt het lichaam binnen via inslikken. We krijgen het voornamelijk binnen via eten en drinken. Volgens het RIVM krijgen Nederlanders teveel PFAS binnen.

Kan ik nog veilig zwemmen?
Dat kan zeker, maar let op:

  • voorkom het inslikken van water;
  • chemische stoffen zoals PFAS, maar ook virussen en bacteriën blijven in kleine hoeveelheden achter op de huid na het zwemmen.

Zeeschuim
PFAS, bacteriën en virussen kunnen zich ophopen in zeeschuim. Voorkom het inslikken van zeeschuim en laat je kind of huisdier er niet in spelen.

Wat kan ik doen?
Na het zwemmen: douchen en/of handen wassen.

Kijk voor meer informatie over metingen en zeeschuim op de website van provincie Zuid-Holland

Kijk voor meer informatie over PFAS op de website van het RIVM

Bron: provincie Zuid-Holland