Zes ton subsidie voor visserijsector in Goedereede

17 februari 2012

Drie visserijprojecten in Goedereede ontvangen in het kader van verduurzaming in visserijregio’s zes ton subsidie van de rijksoverheid. Het betreft innovatieprojecten voor de pulsvisserij door de GO 48 en SL 42 en een bulbsteven voor de SL 27 plus een samenwerkingsproject voor verbetering van de structuur van visserijbedrijven. De SGP-fractie is blij met deze subsidie voor de diverse projecten. ‘Hiermee krijgt de visserijsector een groot impuls’, aldus raadslid P.C. Grinwis. Al eerder haalde de visserijsector, in samenwerking met de gemeente, subsidies binnen voor de versterking van de visserijsector in de gemeente. Eerder drong de SGP-fractie aan om aandacht te vragen voor de verduurzaming van de visserijsector.

Drie visserijprojecten in Zuid-Holland ontvangen in het kader van verduurzaming in visserijregio’s zes ton subsidie van de rijksoverheid. Het betreft innovatieprojecten voor de pulsvisserij door de GO 48 en SL 42 en een bulbsteven voor de SL 27 plus een samenwerkingsproject voor verbetering van de structuur van visserijbedrijven.

De beschikkingen zijn conform het advies van de Visserijgroep ‘Zuid-Hollandse Delta’ afgegeven. De projecten richten zich op innovatie en verduurzaming van de visserij en dragen bij aan de versterking van de lokale kennisinfrastructuur en nieuwe werkgelegenheid in de regio. Het betreft hier de derde tender uit de zogeheten as-4 regeling in Zuid-Holland, die vorig jaar september was opengesteld. Voor een laatste tender komend voorjaar is nog 188.000 euro subsidie beschikbaar. De subsidie komt uit het Europees visserijfonds en van de provincie Zuid-Holland.

De visserijbedrijven C. Tanis Jacz. en Zonen (GO 48) en Vof. C. en J. Brinkman (SL 42) krijgen gezamenlijk 300.000 euro. Beide rederijen werken samen aan het ontwikkelen van een alternatieve vistuigconfiguratie, geschikt voor de pulsvisserij op de zuidwestelijke bestekken. Van Wijk Installatietechnieken en Delmeco Fishing Technology hebben inmiddels een visbuis ontworpen, die gecombineerd met de APG-sloffen (Aqua Planning Gear naar ontwerp van Job Schot, Z 201), naar verwachting meer tegemoet komt aan de eisen die op de zwaardere bestekken in de Zuid gesteld worden.

De GO 48, die in de loop van het jaar tot GO 28 wordt omgenummerd, vist inmiddels twee weken met het nieuwe Delmeco-Van Wijk pulssysteem. De SL 42 volgt volgens planning op maandag 27 februari bij Machinefabriek Padmos verwacht. Beide kotters zijn de eerste 2000 pk’ers die met het pulssysteem van Delmeco op de Zuid(west)-elijke bestekken actief zijn. In dit project zal ook nauw samengewerkt worden met de Zeeuwse bokkers ARM 7 en ARM 44 die tussen de bedrijven door stapsgewijs (op vrijdag) door Maaskant voor de pulsvisserij worden ingericht.

United Fish Auctions en accountantskantoor Baker Tilly Berk komen samen voor 120.000 euro in aanmerking. De visafslag te Stellendam heeft samen met visserijvereniging Zuid West het initiatief genomen tot het project ‘Haal meer uit de vloot’. De aanleiding is dat de huidige structuur en bedrijfsvoering van visserijondernemingen in veel gevallen niet meer voldoet aan de eisen van een moderne onderneming.

Het project richt zich op de visserijbedrijven zelf. Bijvoorbeeld welke stappen moeten ondernomen worden om te komen tot een betere benutting van kapitaal en arbeid? Op zijn beurt moet dat leiden tot een rendabele visserij met een concurrerende kostprijs van het belangrijkste product, namelijk tong. Met in eerste instantie zes toonaangevende visserijbedrijven uit de regio zal gekeken worden naar hun huidige bedrijfspositie en naar de mogelijkheden om hun bedrijfsstrategie invulling te geven op weg naar een duurzame en rendabele visserij. Op basis van deze ‘pilot’-bedrijven zal samen met het LEI een leidraad voor bedrijfsinnovatie opgesteld worden. Begeleiding van de bedrijven zal gecoördineerd worden door de UFA met ondersteuning van het accountantsbureau Baker Tilly Berk. Een randvoorwaarde voor een andere bedrijfsvoering is de beschikbare ‘bevoegde’ arbeidscapaciteit. Mede gezien de vergrijzing is arbeid mogelijk een beperkende factor. In het project is ook voorzien dat tien vakbekwame vissers ondersteund worden bij het behalen van hun vaarbevoegdheid op SW 6-niveau.

Bron: www.visserijnieuws.nl