In de juninieuwsbrief voor Aandeelhouders van Eneco staat een interview van wethouder Tollenaar. Frans Tollenaar is geboren in 1955 en bracht zijn jeugd door in Zeeuws Vlaanderen. Van 1998 tot 2006 was hij voor de SGP/CU wethouder in de gemeente Borssele en in die hoedanigheid lid van de aandeelhoudersvergadering van het Zeeuwse energiebedrijf DELTA. Vanaf 2010 is Tollenaar (SGP)wethouder in de gemeente Goedereede. Als portefeuillehouder milieu van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) is hij verantwoordelijk voor energiebeleid en duurzaamheid.
Wat doet uw gemeente aan duurzaamheid en energiebesparing?
Als gemeente zijn we onder meer actief aan de slag met het terugdringen van het energiegebruik in onze gemeentelijke gebouwen. Voor onze bewoners hebben wij een duurzaamheidslening in het leven geroepen. Hiermee kunnen ze tegen een zeer aantrekkelijk rentetarief energiebesparende maatregelen treffen of zonnepanelen aanschaffen voor de eigen woning. Als toeristisch-recreatieve gemeente zien we dat de laatste ontwikkelingen ook steeds meer gericht zijn op verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Prachtig voorbeeld is het in ontwikkeling zijnde Ecohotel, dat een unieke plek gaat worden in Nederland. Maar ook de getijdencentrale in de Brouwersdam is een project om u tegen te zeggen! In regionaal verband hebben wij als eiland de doelstelling Energieneutraal Goeree-Overflakkee 2030 vastgesteld op gemeentelijk niveau. Met deze ambitie willen we als regio actief inzetten om meer energiebesparing en duurzame energieproductie te realiseren dan wij tot nu toe al doen. Een greep in de maatregelen is het maken van prestatieafspraken met woningbouwcoöperaties, energieneutrale nieuwbouw, elektrische mobiliteit stimuleren, bevorderen van kennis bij basisscholen via eco-schools, MVO in het bedrijfsleven aanmoedigen, voorlichting aan bewoners met behulp van een energiebeurs, duurzaam toerisme en recreatie stimuleren en meer duurzame energie halen uit zon, water, wind en biomassa. Het doel is om duurzaamheid hand in hand laten gaan met het stimuleren van de lokale economie. Wij zien op dit terrein voor Goeree-Overflakkee grote kansen. Op dit moment voorzien wij met duurzame energie al voor 25 procent in onze eigen behoefte, beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde. Op het gebied van afvalverwerking zetten we ook eilandelijk in op duurzame oplossingen en hergebruik van afval ten behoeve van nieuwe grondstoffen. Al met al een hoop activiteiten op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Wij verwachten dat dit alleen maar belangrijker zal worden in de toekomst.
Wat is de belangrijkste reden dat u persoonlijk aan een beter milieu werkt?
Vanuit mijn achtergrond als SGP-wethouder vind ik het ontzettend belangrijk om zoveel mogelijk te streven naar CO2-reductie in onze leefomgeving door middel van duurzame initiatieven en energiebesparing.
Vindt u dat u voldoende doet voor een schonere wereld?
Persoonlijk doe ik mee aan alles wat een goede scheiding van afval betreft en maatregelen die het energiegebruik verminderen. Het begint vaak met kleine dingen. Het wordt steeds aantrekkelijker om duurzame maatregelen in en om huis te nemen, zoals het aanbrengen van led-verlichting en een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen. Ik verwacht daar de komende jaren wel in te investeren persoonlijk. Ik doe voor mijn gevoel nog niet voldoende, maar dat is een kwestie van tijd denk ik.
Welke prijs wilt u betalen voor een duurzame energievoorziening?
De prijs is en blijft altijd een belangrijke factor uiteraard. Nog belangrijker is: zet ik mijn spaargeld als ik dat heb op de bank tegen een lage rente. Of investeer ik in duurzame energie en levert dat ten aanzien van de besparing meer op dan de rente op spaargeld. Bedrijven die op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) investeren, hebben de toekomst. Recent hebben wij de MVO Award uitgereikt in Goeree-Overflakkee. Toen we hiermee begonnen was het moeilijk om genomineerden te zoeken. Dat is nu niet meer het geval. Duurzaamheid wordt meer en meer een vanzelfsprekendheid. Het stimuleren en aanjagen van duurzaamheid is voor de overheid van groot belang, naast zelf het goede voorbeeld geven.
Welke milieuvervuilende bezigheden kunt u echt niet missen?
Vanuit mijn functie ben ik veel onderweg. Ik rij nog niet duurzaam, om het zo te zeggen.
Windmolens mogen ze ook in mijn gemeente plaatsen!
De gemeente Goedereede is bij uitstek een gemeente met van oudsher veel toerisme en recreatie. Met name verblijfsrecreatie en windmolens gaan niet samen. Op de Kop van Goeree nabij de stranden is het realiseren van windmolens wat ons betreft uitgesloten. Daar waar de toeristisch-recreatieve ambities niet botsen met het opwekken van duurzame energie door windturbines wordt in regionaal verband gewerkt aan een duurzaamheidsakkoord met overheden en andere partijen. Invulling geven aan deze vorm van duurzame energieopwekking dient heel zorgvuldig te gebeuren, ook al vanwege de maatschappelijke discussies op dit terrein. Het delen in de lusten en lasten moet wat ons betreft uitgangspunt zijn. We denken in de loop van dit jaar meer zicht te hebben op de mogelijkheden om deze vorm van energieopwekking te koppelen aan bijvoorbeeld gebiedsontwikkelingen.
Ik ben de eerste die een elektrische auto aanschaft als deze betaalbaar is!
Ik ga ervan uit dat innovatie op dit gebied een kwestie van tijd is en zal dan zeker overwegen om duurzaam te gaan rijden.
Van de fossiele brandstoffen steenkool, nucleair en aardgas kies ik…(en waarom?)
Aardgas; van de genoemde beschikbare fossiele bronnen heeft aardgas de meeste kansen om als transitiebrandstof te dienen. Dat neemt niet weg dat we op korte termijn veel meer moeten inzetten op het benutten van de natuurlijke bronnen zoals zon, getij en wind voor het produceren van energie. En voor degene die graag op gas wil blijven koken, moeten we maar snel op groen gas overschakelen.
Een slimme meter helpt mij en onze inwoners energiezuiniger te worden
Inzicht in het energieverbruik is een belangrijk hulpmiddel om in de eigen woning of omgeving actief aan de slag te gaan met energiebesparing. Het zo min mogelijk gebruiken van energie moet je zien als een uitdaging, maar is tegelijkertijd ook goed voor het huishoudpotje. Een slimme meter is een handig instrument en kan bijdragen aan snellere energiebesparing en biedt gebruiksgemak. Maar dan moeten we wel verzekeren dat de privacy en veiligheid van de gebruikers zijn gewaarborgd!
Op energie- en milieugebied geef ik mij zelf het volgende label (van A = heel milieuvriendelijk en energiezuinig, tot G = vervuilend/verkwistend).
Op dit moment ergens tussen D en E denk ik. Elke keer een stapje, dan komen we er wel als we allemaal een steentje bijdragen en niet afwachten.
Bron: Bestuurlijke Zaken Eneco Holding