Breederveld beëdigd als raadslid

5 juli 2012

In de raadsvergadering van 5 juli j.l. werd de heer P. Breederveld benoemd als raadslid van de Gemeente Goedereede. Pieter is 42 jaar en is al 14 jaar in dienst bij dezelfde werkgever. Op dit moment is hij werkzaam als commercieel binnendienst medewerker van een internationaal opererend verhuurbedrijf, en werkt op een vestiging op de Maasvlakte. Tot vorig jaar diende hij de hervormde gemeente Goedereede als diaken. Nadat de eed was afgelegd, werd hij toegesproken door de burgemeester en fractievoorzitter P.C. Grinwis.

Laatstgenoemde verwoorde dat als volgt:

Beste Pieter, Van harte gefeliciteerd met je benoeming als raadslid. En ook van harte welkom in de SGP-fractie. Het is voor jou dubbel bijzonder dat je hier vanavond beëdigd ben als raadslid voor de gemeente Goedereede. En als er niets bijzonders gebeurd waarschijnlijk ook het laatste raadslid van deze meer dan mooie gemeente. Ik zei al, dubbel bijzonder, omdat:

1. Je op de kandidatenlijst van 2010 op een niet verkiesbare plaats stond. Als nummer 17 ben je niet zomaar aan de beurt om een raadzetel in te nemen. Het feit dat we, in overleg met de andere kandidaten, gekozen hebben om jou te vragen om raadslid te worden had dan ook alles te maken met het feit dat je voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee wel op een verkiesbare plaats staat. Door deze benoeming kun je alvast ervaring opdoen!

2. Het tweede is, dat je benoemd ben in de vacature van wijlen je ome Hans Klepper. De vorige raad hebben we van hem afscheid moeten nemen. Ik weet dat het voor jouw daarom bijzonder is om deze plaats in te nemen.

In je functie die je als diaken bekleedde, kwam jij regelmatig aan aanraking met de nieuwe wetgeving rondom bijvoorbeeld de WMO. Je brengt dan ook een brok ervaring mee vanuit het werkveld. Die ervaring kunnen we als raad en fractie goed gebruiken. Zoals ik al zij hoop je een raadzetel in de nieuwe gemeenteraad te kunnen innemen. Jou campagne hiervoor kan dus nu starten! Pieter, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze benoeming en Gods zegen op jouw werk.

Voor het verenigingsblad SGP INFOBulletin gaf hij onlangs een interview:

Pieter, kun je jezelf eens voorstellen aan onze lezers?
‘Ik ben Pieter Breederveld, 42 jaar, geboren en getogen in Stellendam, inmiddels weer al ruim 16 jaar getrouwd met Willeke Polie, wij wonen in Goedereede. Wij zijn rijk gezegend met twee kinderen, Maria is 11 jaar en Andres is 8 jaar. Ik ben 14 jaar in dienst bij dezelfde werkgever, ik ben op dit moment werkzaam als commercieel binnendienst medewerker van een internationaal opererend verhuurbedrijf, en werk op onze vestiging Maasvlakte. Tot vorig jaar diende ik de hervormde gemeente Goedereede als diaken’.

Met welke taakvelden hield je je bezig als diaken?
Ik was secretaris van de Diaconie en dan ben je verantwoordelijk voor de verslaglegging, post en pachten. Naast het werk in de Kerkenraad heb je contacten met verschillende geledingen in de Kerkelijke Gemeente, de ouderenbezoekgroep en het rommelmarktcomité. Je bent een soort spin in het web. Ik was vanaf 2001 lid van de stichtingsraad De Goede Ree, van de Stichting HDG. Ik ben van 2006 tot 2010 lid geweest van de Stichtingsraad Het van Weel Bethesda Ziekenhuis. In het jaar 2004 ben ik secretaris geworden van het Hervormd Diaconaal Streekverband op G-O. In 2005 werden de eerste contouren zichtbaar wat we nu kennen als de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In deze tijd hebben we geprobeerd om alle kerken erbij te betrekken om te komen tot een klankbordgroep en om vertegenwoordigers in de WMO adviesraad namens de kerken af te vaardigen.We hebben namens de kerken op G-O twee vertegenwoordigers af kunnen vaardigen in deze adviesraad’, aldus Breederveld. ‘In 2006 ben ik via Theo van Stuijvenberg en Adri Voogd betrokken geraakt bij het Geheim van Goeree. De tien kerken binnen de Gemeente Goedereede zijn toen het preventiewerk in het kader van Alcohol & Drugs gaan uitdragen in hun eigen kerkelijke gemeente. Met name het jeugdwerk en catechese hebben en krijgen nog steeds preventielessen over wat alcohol & drugs met je geest en lichaam doet. Met een aantal leden van Het Geheim kom je er achter dat je niet alle jongeren bereikt met preventielessen in de kerkelijke gemeente. Je hebt naast randjongeren, ook nog zogenaamde zorgmijders. We hebben in diverse gesprekken met vertegenwoordigers van alle kerken op G-O in 2008 een werkgroep gevormd om te komen tot het aanstellen van een ‘Veldwerker’. Met name de gesprekken met een organisatie die het werk zou gaan uitvoeren voor de Kerken, heb ik als intensief, leerzaam en ondernemend ervaren’, zo geeft Breederveld aan. ‘Je neemt als werkgroep een behoorlijke financiële verantwoording om een Veldwerker aan te stellen, we hadden als Kerken nog geen euro op de rekening en nog geen concrete financiële toezeggingen. Als dan Stichting Ontmoeting zich garant stelt is dat wel een enorme steun in de rug. Het werk is enorm gezegend door de Heere, die geen bidder laat staan. Hij wil zich nog steeds ontfermen over hen die verloren dreigen te gaan’.

Je gaf zojuist aan dat je in het verleden hebt ingezet voor het Veldwerkproject op het eiland in samenwerking met stichting Ontmoeting. Moet dit een vervolg krijgen of zijn de problemen opgelost?
‘De burgerlijke gemeenten op het eiland hebben vorig jaar met het Centrum Jeugd & Gezin en Stichting Ontmoeting een driejarige overeenkomst gesloten (een z.g. Pilot project) om het werk van de Veldwerker verder te continueren. Naar de laatste berichten is dit tot volle tevredenheid van alle partijen! De kerken blijven financieel verantwoordelijk voor het outreachend werk, het opzoeken van de jeugd. Een betere taak is er niet voor een kerk! Het CJG is financieel verantwoordelijk voor de verdere financiële stappen in het zorgplan van de jongere. Het heeft een duidelijk vervolg tot en met 2014, en de problemen zijn helaas niet opgelost. Er komt weer nieuwe aanwas bij, nieuwe jongeren die in aanraking komen met Alcohol & Drugs. Door de Veldwerker is dit wel heel goed in kaart gebracht: waar zijn jongeren en om welk aantal gaat het dan. Voorts is bekend welke middelen ze gebruiken’.

Op de kandidatenlijst voor 2010 stond je op nr. 17 met het motto “In de gemeente Goedereede: Zorg voor elkaar”, hoe moet dat praktisch vertaald worden?
Mijn ervaringen met zorg voor elkaar zijn heel goed te noemen. Als je de ontwikkelingen ziet in het kader van de WMO en de zorgplicht die de gemeente heeft (de overheid stimuleert het meedoen in de maatschappij, onder andere met de slogan: ‘niet steunen maar leunen’) komt het juist goed naar voren wat de burger van de overheid kan verwachten maar ook wat de overheid van de burger verwacht. In de hechte gemeenschappen zie je nog een sterke sociale betrok-kenheid. Niet alleen in de Kerkelijke Gemeenten maar ook daarbuiten’, aldus het nieuwe raadslid.

Waarom is het voor jouw dubbel bijzonder dat je raadslid wordt?
‘Zoals misschien niet iedereen weet wijlen ome Hans Klepper was een broer van mijn schoonmoeder en daarom is het allemaal zo dubbel moeilijk. Ik ben in januari jl. gevraagd of ik op de nieuwe lijst wilde staan voor het eiland namens de SGP, dat wilde ik wel. Maar ome Hans werd steeds zieker en is inmiddels op 12 juni overleden. Dan komt het wel ineens heel sterk op je af, dat kun je alleen maar biddend voor de Heere neerleggen, Hij laat geen bidder staan. Ik verwacht het ook in het gemeenteraadslid zijn van Hem!’

Je wordt benoemd in de com-missie Publiekzaken. Wat zal bij je het komende half jaar bijzondere aandacht krijgen?
‘Dat zal voornamelijk bestaan uit zaken, die voor de nieuwe gemeente geregeld moeten met name voor die zaken waar de gemeenten verschillend zijn in de uitvoering van taken’.

Waarom moeten kiezers juist dit jaar maar liefst 2 keer hun stem aan de SGP geven?
‘Het gaat twee keer om betrouwbare politiek, zowel landelijk als op het eiland hebben we een stem nodig die gefundeerd is op het Woord, zoveel te meer stemmen op de SGP zoveel te duidelijker deze Stem klinkt!’

Waar zou de SGP op Goeree-Overflakkee de komende jaren bijzonder op moeten letten?
‘Dat is 1. ‘Veiligheid, in de breedste zin van het woord’ en 2. ‘Zorg voor elkaar, bevorderen waar mogelijk, vinger aan de pols met betrekking tot de taken die de landelijke en/of provinciale overheid bij de burgerlijke gemeente wil neerleggen, zeker wat betreft de uitvoering en de budgettering’, aldus Breederveld.

Bron: SGP-INFOBULLETIN Goedereede