SGP-Statenlid: ‘Woningbouwplannen op slot door provincie’

3 oktober 2024

In een artikel op ad.nl van 28 september staat dat de provincie Zuid-Holland haast heeft met de bouw van nieuwe huizen en soepel is met de regels. De Gedeputeerde Anne Koning zegt dat ze het vertrouwen heeft gegeven aan de gemeenten, maar dat de werkelijkheid taaier is. SGP vindt echter dat de plattelandsgemeentes teveel op slot zitten en dat de oorzaak niet bij de gemeentes, maar bij de provincie zelf ligt. Ook op Goeree-Overflakkee worden deze problemen ervaren.

SGP-Statenlid Van de Breevaart: ‘Het vertrouwen geven aan de gemeentes klinkt heel gul, maar hoe moeten zij aan de slag als ze niet kunnen bouwen op buitenstedelijke 3ha locaties én binnenstedelijke locaties niet worden herbeoordeeld?’

Ter achtergrondinformatie: gemeentes hebben drie opties om meer woningen te realiseren, namelijk op binnenstedelijke óf buitenstedelijke locaties tot 3ha bouwgrond of meer dan 3ha bouwgrond.

Momenteel zorgen de afspraken uit het coalitieakkoord voor een zorgwekkend verloop van alle drie de opties. Bouwen op 3ha locaties buiten de kern is momenteel uitgesloten voor nieuwe projecten en buitenstedelijke plannen tot 3ha verlopen erg moeizaam. De vraag is of hiermee aan het huidige beleid van de Provinciale Staten de juiste invulling wordt gegeven.

Binnenstedelijke plannen worden door Gedeputeerde Koning niet herbeoordeeld, omdat de kans bestaat dat ze moet gaan zoeken naar andere locaties. Op papier wordt binnenstedelijk voldaan aan de woningbouw aantallen, alleen zijn er een heel aantal plannen die voor 2030 niet realistisch zijn. Hierdoor is het een sta in de weg voor kansen die wel op kortere termijn benut zouden kunnen worden. De SGP heeft meermaals gevraagd om herbeoordelingen, maar GS is hiertoe niet bereid.

De conclusie: gemeentes kunnen buitenstedelijk amper ontwikkelen en binnenstedelijk wordt door bovenstaand allerminst vergemakkelijkt, waardoor de lokale besturen inderdaad te maken krijgen met een taaie werkelijkheid. Hierdoor zitten vooral landelijke gemeentes en inwoners met hun handen in het haar.

Dit alles, terwijl vooral de landelijke gemeentes een noodoproep hebben geplaatst bij de Provinciale Staten voor meer ruimte voor woningbouw. En daarbij is een straatje erbij voor heel veel gemeenten lang niet afdoende of zelfs gewenst. Daarom heeft Van de Breevaart een document opgevraagd bij de Gedeputeerde, waarin alle projecten staan (binnen- en buitenstedelijk) die tot 2030 247.000 woningen moeten opleveren. Op basis van dit document wordt beoordeeld of het beleid moet veranderen. Op D.V. vrijdag 11 oktober wordt dit onderwerp besproken in de Provinciale Statenvergadering.