Feestelijke opening flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen

4 oktober 2024

De flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen in Middelharnis zijn vrijdag 4 oktober officieel geopend. Dat gebeurde met een buurtfeest met mooie ontmoetingen, veel gezelligheid en lekkere hapjes.Met een heerlijk nazomerzonnetje markeerde het feest de afsluiting van een intensieve bouwperiode. Alle 110 woningen en 1  beheerderswoning zijn opgeleverd. De laatsten van de 300 Oekraïense vluchtelingen verhuizen in de komende periode.

Het buurtfeest was bedoeld voor omwonenden, om de nieuwe bewoners te ontmoeten. Er was gelegenheid om zelf een kijkje te nemen in de nieuwe buurt die aan de Sommelsdijkse havendijk was gerealiseerd. Zo konden mensen een rondleiding krijgen in een aantal woningen. De kinderen konden plantenpotjes schilderen of zich uitleven op het springkussen. Ook werd aanwezigen gevraagd om mee te denken over de verschillende speeltoestellen. Elke bezoeker kreeg voordat hij of zij wegging een handgeschreven kaart van een bewoner. Daarbij zat een chocolaatje met de tekst ‘Dyakuyu’, bedankt in het Oekraïens.

Voor de nieuwe bewoners
Het feest begon met een welkomstwoord van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van gemeente Goeree-Overflakkee. Zij keek terug op ruim 2,5 jaar opvang, die begon in maart 2022 in De Geldershof in Dirksland. Ze refereerde ook naar de oorlog in Oekraïne, die nog steeds voortduurt. “Is de opening van deze buurt dan iets om te vieren? Het is en blijft noodopvang. Er is een oorlog. Toch denk ik dat het goed is om bij dit moment stil te staan. Er is hard gewerkt om dit te realiseren. Er zijn heel veel mensen die alles op alles hebben gezet om dit te realiseren. Dit moment is ook een afsluiting van een intensieve tijd.”

Toch was volgens haar iets anders de belangrijkste reden om deze dag er te staan. “We staan hier vandaag vooral voor de nieuwe bewoners, de Oekraïners. Deze buurt is voor hen. Voor een dak boven hun hoofd, een stabiele veilige plek. Iets verderop gaat de oorlog door, maar hier kunnen we ze een stabiele veilige plek bieden. Voor Olga, Tetiana, Olena, Leo, Oksana, Anastasia, Irina, Viktoria en al die andere mensen. Laskavo prosymo. Welkom hier.”

Moestuintafels
Na het welkomstwoord kreeg directeur Marleen van de Kamp van woningcorporatie Oost West Wonen het woord. Zij kwam met een cadeau. Samen met 2 Oekraïense kinderen en de burgemeester onthulde Van de Kamp 2 moestuintafels. “Vanuit Oost West Wonen zijn we blij dat we de Oekraïense vluchtelingen een veilig en stabiel thuis kunnen bieden. Dat past ook bij ons streven: voor iedereen een thuis op Goeree-Overflakkee. We hopen dat jullie je hier echt thuis kunnen voelen, en vanuit deze stabiele basis je eigen hobby’s of gewoonten weer op kunnen pakken of blijven uitoefenen. Zoals groenten en kruiden verbouwen. Dat is wat we met dit cadeau willen aangeven: voel je veilig, voel je thuis.”