Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van Goeree-Overflakkee heeft in de nieuwjaarsnacht een noodbevel afgekondigd voor een aantal straten in Ooltgensplaat. De ME moest uiteindelijk ingrijpen om de rust terug te laten keren. Ook in Sommelsdijk was er sprake van een grimmige sfeer en was ingrijpen van de ME nodig.
De burgemeester veroordeelt het gedrag van de raddraaiers scherp. Ze vindt het onbegrijpelijk dat zo’n feestelijke gebeurtenis als de jaarwisseling door mensen misbruikt wordt om zich te misdragen. “Onacceptabel. Niets rechtvaardigt dit gedrag. Laten we alsjeblieft stoppen met doen alsof dit er ‘nu eenmaal bij hoort’.”
De burgemeester reed de afgelopen nieuwjaarsnacht mee met de politie. Bijna overal was het gezellig en feestelijk. Maar op met name 2 locaties niet: rond de Dorpsweg in Sommelsdijk en rond het Weespad in Ooltgensplaat. De burgemeester zag zelf de situatie in Ooltgensplaat, waar grote groepen jongeren en ouderen overlast veroorzaakten. “Mensen waren agressief en respectloos tegen de hulpverleners en politie werd bekogeld met vuurwerk. De sfeer werd steeds grimmiger en gevaarlijker”, aldus de burgemeester. “Alle lof voor onze politiemensen, brandweer en medewerkers van de buitendienst. Ze moesten onder zware omstandigheden hun werk doen.”
Oproep Korpschef
De burgemeester onderschrijft de oproep van Korpschef Jannie Knol van de politie om ‘als samenleving als één geheel op te staan tegen de uitwassen die de jaarwisseling met zich meebrengt en te zorgen dat Oud en Nieuw weer een feest wordt’. De Korpschef spreekt van een rumoerige (landelijke) jaarwisseling met veel maar vooral ook heftige incidenten. “Voor politiemensen en andere hulpverleners is het nieuw jaar allesbehalve goed begonnen. En dat geldt ook voor de slachtoffers van vuurwerkincidenten of mensen van wie hun eigendommen zijn vernield of verbrand. Ondanks alle inspanningen aan de voorkant.”
Lees de terugblik van de politie op de website Politie.nl.
Voorstander vuurwerkverbod
Burgemeester Grootenboer-Dubbelman is een groot voorstander van een vuurwerkverbod, bij voorkeur op Europees niveau. “Het is in mijn ogen echt onhoudbaar om op deze manier nog langer zo de jaarwisseling met elkaar te ‘vieren’. Hoeveel slachtoffers moeten er nog komen? Hoe lang accepteren we dit nog met elkaar?” De roep om een vuurwerkverbod wordt landelijk steeds sterker. Ook vanuit de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond wordt gepleit voor een verbod.
Terugblik jaarwisseling 2024-2025 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond:
Rotterdam, 1 januari 2025
Weer een zeer drukke oud & nieuw nacht.
De jaarwisseling 2024-2025 is in onze regio, met alle uitgebreide voorbereidingen, toch weer een zeer drukke nacht geweest voor de hulpdiensten. De meldkamers van de ambulancedienst en brandweer kregen in totaal 1160 meldingen te verwerken. De jaarwisseling 2024-2025 heeft wederom een beroep gedaan op de veerkracht en professionaliteit van onze hulpverleners.
Terugkijkend op deze jaarwisseling zien we een forse toename van het aantal meldingen bij de brandweer, met een grote stijging van het aantal autobranden.
Dodelijk slachtoffer
Het is tragisch dat er dit jaar een dodelijk vuurwerkslachtoffer is gevallen. Een 14-jarige jongen kwam bij het afsteken van vuurwerk om het leven. Helaas onderstreept dit incident nogmaals de dringende noodzaak om (consumenten)vuurwerk echt te verbieden.
Burgemeester van Rotterdam en voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond Carola Schouten reageerde op het trieste incident met intens medeleven. “Deze gebeurtenis werpt een schaduw over de jaarwisseling en ik roep op tot een volledig verbod op consumentenvuurwerk. Dit moeten we toch niet normaal vinden? Het is duidelijk dat alleen een totaalverbod de veiligheid kan waarborgen en verdere slachtoffers kan voorkomen,” aldus voorzitter Schouten.
Drukke dienst voor onze hulpverleners
De ambulancedienst heeft in de eerste uren van het nieuwe jaar rond de 250 spoedritten uitgevoerd. Ook dit is meer dan in voorgaande jaren. Het ging onder andere om reanimaties, behandeling van vuurwerkslachtoffers, slachtoffers van steekpartijen en slachtoffers als gevolg van overmatig drank en drugsgebruik. De inzet van de 27 ambulances bleek helaas bittere noodzaak, waarbij ook een beroep moest worden gedaan op ambulances uit de buurregio’s.
De brandweer kreeg te maken met 928 meldingen. Opvallend was dat er 51 autobranden geblust moesten worden. In onze regio rukten we uit voor 14 gebouwbranden (vooral bergingen en schuren), mede door de inzet van extra materieel en personeel konden grote incidenten worden voorkomen.
Arjen Littooij, algemeen directeur VRR: “Hoewel veel mensen op een feestelijke manier het nieuwe jaar hebben ingeluid, moeten we helaas constateren dat onze hulpverleners een zeer drukke nacht hebben meegemaakt. Het is eigenlijk van de zotte om op deze manier een nieuw jaar te beginnen. Hoewel hulpverleners soms onder zware omstandigheden hun werk moesten doen op straat, zijn er gelukkig geen gewonden gevallen onder het ambulance- en brandweerpersoneel. De inzet van 550 mensen heeft echter niet kunnen voorkomen dat het jaar met veel materiele- en menselijke schade is begonnen. Voor een aantal is er zelfs levenslang letsel als gevolg van vuurwerk. Wij blijven ook na deze nacht oproepen om consumentenvuurwerk te verbieden”, aldus Arjen Littooij.