Op vrijdag 29 juni waren de SGP-raadsleden Corné Grinwis en Pieter Breederveld aanwezig bij een bijeenkomst georganiseerd vanuit de ChristenUnie-SGP Eurofractie. Ook wethouder Daan Markwat was deze middag aanwezig om bijgepraat te worden over de actuele stand m.b.t. visserijaangelegenheden.
Update voor lokale en regionale visserij-bestuurders over spannende tijden voor Nederlandse visserij: “Bestuurders uit een reeks Nederlandse visserij-gemeenten en -provincies zijn bijgepraat over de Europese visserij-actualiteiten zoals de Brexit, de aanlandplicht, de Technische Maatregelen en de pulskor.
Dat is van belang want het zijn voor de visserij in ons land zeer spannende tijden. En het is belangrijk dat betrokken nieuwe raadsleden en wethouders en andere bestuurders op de hoogte zijn van de vele visserij-ontwikkelingen in Europa. Het Europese visserijbeleid gaat juist ook hen aan”, aldus Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP), die de bijeenkomst organiseerde.
Speciaal voor lokale en regionale bestuurders in Nederland had Van Dalen de bijeenkomst belegd. “Er zijn in allerlei gemeenten nieuwe raadsleden en nieuwe wethouders aangetreden. Zij dienen te weten wat er zoal speelt voor de vissers in hun woonplaatsen. De visserij is een belangrijke factor die lokaal en regionaal essentieel is voor zowel economisch als duurzaam beleid. Relevante bestuurders moeten dus goed weten wat er speelt, en wat er aan staat te komen.”
Van Dalen had ook een prominente vertegenwoordigster van de Franse visserijsector uitgenodigd, mevrouw Constance Delplace-Wattez van het Franse Unipêche uit Boulogne-sur-Mer. Zij nam de aanwezigen mee in de Franse cultuur en in de manier van omgang met Franse vissers. Van Dalen: “Het is echt uniek dat Fransen nu met Nederlanders over de visserij samen in gesprek zijn gegaan. En van belang omdat op enkele grote onderwerpen, zoals de pulskorvisserij, de belangen ver uiteen liggen.”
De Française schetste de aanwezigen dat “er meer is dat de Nederlanders en Fransen bindt, dan dat ons scheidt. We moeten blijven praten, maar realiseert u zich goed dat de Fransen minder ver zijn in hun visserij-ontwikkelingen en in hun samenwerking dan de Hollanders. Wat jullie hier vanmiddag doen, met elkaar praten en gedachten uitwisselen, doen wij helaas niet in Frankrijk. Dit soort bijeenkomsten houden wij nooit, en dat is heel jammer. Neem dit idee van jullie mee naar Frankrijk en ga bijeenkomsten beleggen.”
Zij sprak in het Engels, want de Franse taal beheerst niet iedereen. “Dat is wel een dingetje. Als je Fransen kunt benaderen in het Frans, dan is het ijs veel sneller gebroken”, aldus mevrouw Delplace.
Vertegenwoordigers van Nederlandse visserijorganisaties – Van Balsfoort, pelagische visserij; Visser, demersale visserij – zetten voor de lokale en regionale bestuurders de stand van zaken omtrent de diverse grote onderwerpen in de visserij zoals Brexit, aanlandplicht en de aankomende verordening over Technische Maatregelen uiteen, en beantwoordden meerdere vragen.
Van Dalen: “Wethouders, raadsleden, ambtenaren en andere bestuurders uit de verschillende vissersplaatsen en -regio’s in Nederland (onder andere uit Den Helder, Katwijk, Stellendam; Urk, Flevoland, Friesland en Zeeland) zijn weer helemaal up-to-date. Zij moeten vooruit blijven denken op wat ook voor hun gemeenten en provincies kan gaan spelen. Vanuit Brussel zal ik hen up-to-date houden. Er speelt immers veel! En hoewel in onze totale economie de visserij een beperkt aandeel heeft, is de visserij juist in allerlei kustplaatsen en regio’s van levensbelang. Niet alleen voor de directe visserijbedrijven, maar ook voor tal van aanverwante ondernemingen. Daarom was deze bijeenkomst zeer nuttig en nodig en bleven na afloop nog velen napraten, vooral ook met mw. Delplace-Wattez.”